Uudenlaisia kurkistuksia teatteriin

Lappeenranta. Ensimmäistä kertaa järjestettävä festivaali Joutavat nukketeatteripäivät jalkautuu baariin, museoihin ja kaupunginteatteriin.

Riina Nokso-Koivisto

Millaista oikein on K-18 nukketeatteri? Se selviää torstaina, kun Lappeenrannassa alkaa uusi festivaali Joutavat nukketeatteripäivät.

— On lukemattomia eri tapoja tehdä nukketeatteria. Festivaalin avulla haluamme avata paikalliselle yleisölle laajemmin nukketeatterin maailmaa, taiteilija Perrine Ferrafiat kertoo.

Sen takia kolmipäiväisen tapahtuman ohjelmasta on yritetty tehdä monipuolinen. Esityksiä löytyy sekä aikuisille että lapsille. Ohjelmistossa on painotettu visuaalisia tarinoita, eli ilman sanoja kerrottavaa teatteria.

— Suomalainen nukketeatteri on maailmalla tunnettua sanattomista tarinoista, mutta täällä sitä ei oikein tiedetä, Ferrafiat sanoo.

Esitysten lisäksi festivaalilla kuullaan nukketeatteriin liittyviä luentoja ja keskusteluja. Tapahtuma levittäytyy ravintola Old Cockiin, Lappeenrannan kaupunginteatteriin, Etelä-Karjalan museoon ja Lappeenrannan taidemuseoon.

 

Festivaalin järjestää Le Royal Joutava -yhdistys, eli nukketeatteritaiteilijat Perrine Ferrafiat, Satu Kivistö ja Emma Golnick. Tapahtuma mahdolllistui, kun Etelä-Karjalan rahasto myönsi viime keväänä 7 000 euroa festivaalin järjestämiseksi.

— Meillä on aiemmin ollut pieniä esityksiä siellä täällä, mutta paikallinen yleisö ei ole toistaiseksi oikein löytänyt niitä. Sen takia päätimme, että yksittäisten esitysten sijaan nukketeatterista on pidettävä isoa meteliä, Ferrafiat sanoo nauraen.

Suunnitelma on kunnianhimoinen. Festivaali on tarkoitus järjestää kolme kertaa vuodessa. Seuraava kerta on helmikuussa ja sitä seuraava toukokuussa.

— Yhden vuosittaisen tapahtuman sijaan haluamme, että nukketeatteria on tarjolla niin usein, että siitä tulee osa lappeenrantalaisten arkea.

 

Teatterifestivaalin järjestämisessä 7 000 euroa ei ole paljon. Ferrafiatin mukaan tapahtuma ei olisikaan toteutunut ilman yhteistyötä paikallisten kulttuurilaitosten kanssa.

Joutavat nukketeatteripäivät saa Lappeenrannan museoilta käyttöönsä esiintymistiloja, joista ei tarvitse maksaa korvausta. Lappeenrannan kaupunginteatteri otti yhden esityksistä vierailijaksi pienelle näyttämölle. Taidekoulu Estradin teatteriopiskelijat lupautuivat mukaan paitsi esiintymään myös käytännön talkoohommiin.

Ferrafiat itse saa palkkaa vain, jos lipputuloja tulee tarpeeksi. Myös festivaalin vierailijat ovat olleet valmiita ottamaan riskejä. Kun esimerkiksi Kansallisteatterin lavaklubilta tutut artistit esiintyvät Old Cockissa, heidän palkkionsa on kiinni pääsylipputuloista.

 

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto