Lappeenranta velkaantuu

INVESTOINNIT. Kaupunki aikoo investoida rakennuksiin viiden vuoden aikana 120 miljoonaa euroa. Leijonan osan vievät koulut ja päiväkodit.

Heikki Sopanen

Lappeenrannan kaupunki investoi talonrakennukseen 120 miljoonaa euroa vuosina 2017-2021. Valtaosan rakentamismiljoonista vievät päiväkodit ja koulut. Rajun investointitahdin seurauksena kaupungin talousarviolainojen määrä kasvaa nykytasosta 90 miljoonalla eurolla investointijakson aikana. Samassa ajassa nykyisiä lainoja lyhennetään 30 miljoonalla.

Vuosina 2013-2016 talousarviolainojen määrä on saatu laskemaan yli 20 miljoonalla eurolla. Tämän vuoden lopussa kaupungilla on lainaa 195 miljoonaa. Välttämättömät rakennushankkeet ovat kuitenkin kasautuneet niin, että lainamäärä kääntyy selvään kasvuun.

Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva kertoo velkaantumisarvion ensi vuoden talousarvioesityksessään. Jarvan mukaan arvion toteutuminen edellyttää myös, että kaupungin vuosikate, eli tulorahoitus, pysyy 25 miljoonan tasolla vuosittain.

Investointeihin voidaan käyttää myyntituloja, joita saadaan kaupungin käytöstä poistuneiden ja poistuvien kiinteistöjen myynnistä. Niitä ovat entisen teatterin tontti, Pontuksen nuorisotalo, Pallon, Kanavansuun ja Kartanon päiväkodit sekä Kanavansuun, Mustolan, Muukonniemen ja Partalan koulut.

Talojen lisäksi kaupunki rakentaa vuosittain yhdyskuntatekniikkaa useilla miljoonilla euroilla. Teknisen lautakunnan lokakuussa hyväksymästä pitkän tähtäimen investointiohjelmasta puuttuvat mahdollinen uusi jäähalli sekä itäalueen paloasema.

Jäähallin tarvetta selvitetään, ja päätös tehdään myöhemmin. Paloasemalle on vain suunnitteluraha tulevan aluehallintouudistuksen vuoksi. Paloaseman suunnittelua tekee Lappeenrannan Yritystila.

Kaupungin strategia- ja rahoitusjohtaja Olli Naukkarinen kertoo, että paloaseman rakentaminen ratkaistaan sitten, kun on selvillä tulevan maakuntahallinnon viranomainen, joka suostuu allekirjoittamaan siitä vuokrasopimuksen.

-Aiemmin paloasemaa ei rakenneta.

Lainamäärä kääntyy selvään kasvuun.

Talousarvio

Lappeenrannan talousarvio vuodelle 2017 esitellään tiistaina klo 14. Lue esaimaa.fi.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen