Valtuutetut kovistelevat viranhaltijoita

LAPPEENRANTA. Valtuuston naisverkosto arvostelee lujin sanoin kasvatus- ja opetustoimen päätösesitysten valmistelua.

Heikki Sopanen

Kymmenkunta Lappeenrannan kaupunginvaltuuston jäsentä arvostelee kasvatus- ja opetustoimen viranhaltijajohdon tapaa valmistella asioita ja muotoilla päätösesityksiä. Arvostelijat kuuluvat valtuuston naisverkostoon.

Mukana on edustajia kaikista Lappeenrannan valtuustoryhmistä ja vihreiden ryhmä kokonaisuudessaan.

Yhteisessä kritiikissään valtuutetut sanovat, että viranhaltijoiden tehtävä ei ole ohjata valmistelullaan päätöksiä vaan tuoda päättäjien tiedoksi objektiivisesti ja tasapuolisesti kaikki vaihtoehdot vaikutuksineen.

Naisverkoston jäseniä kaihertavat erityisesti länsialueen palveluverkkopäätöksen sekä kasvatus- ja opetustoimen säästövelvoitepäätöksen valmistelut. Valtuusto teki molemmista asioista päätökset alkukesästä.

-Päiväkotien sulkeminen ei ollut esillä säästöpäätösten teon yhteydessä kesäkuussa. Toimialan syksyinen esitys eräiden päiväkotien sulkemisesta oli monille päättäjille yllätys, naisvaltuutetut sanovat yhteisessä kritiikissään.

Länsialueen palveluverkkopäätöksen kohdalla valtuutetut kysyvät, oliko päätösesityksen valmistelu objektiivista, koska päätösten perustelut ovat muuttuneet täysin kesän ja syksyn välillä.

-Nämä viimeaikaiset epäselvyydet ja ailahtelevuudet ovat rapauttaneet päättäjien luottamusta virkamiesvalmisteluun. Päättäjille on jätettävä aito mahdollisuus valita eri vaihtoehtojen välillä, naisverkosto toteaa.

Naisverkoston jäsenet sanovat, että kritiikki kohdistuu kaikkiin kasvatus- ja opetustoimen viranhaltijoihin, jotka valmistelevat asioita ja päätösesityksiä. Jotkut tarkentavat, että toimialajohtaja päättää viime kädessä valmistelusta ja päätösesitysten sisällöstä. Vihreiden ryhmä kertoo suoraan, että heidän kritiikkinsä kohde on toimialajohtaja Tuija Willberg.

Verkostoon kuuluva Marjatta Moilanen (kd.) sanoo, että tyytymättömyyttä on ollut jo aiemmin.

-Keskustelua käytiin jo Alakylän ja Lauritsalan alueen koulupäätösten valmistelusta. Valtuuston naisverkosto aktivoitui, kun puskista tuli tieto neljän päiväkodin sulkemisesta.

Kokoomuksen Tuula Lindh (kok.) muistuttaa, että tiloja tarvitsevat lapset, ei toimiala. Lindhin mielestä läntisen kouluverkon investoinnit on ylimitoitettu ja kustannusanalyysi horjuva ja puutteellinen.

-Nyt on näin ja kohta noin. Vanhat rakennukset pitäisi käyttää elinkaarensa loppuun ennen uuden rakentamista. Varsinkin, kun kaupungilla ei ole rahaa rakentaa.

Vihreiden Virpi Junttila kritisoi valmistelua jo kesäkuussa valtuustossa, kun länsialueen palveluverkkosuunnitelmasta päätettiin.

-Olemme nostaneet tätä asiaa esille myös keskusteluissamme muiden ryhmien kanssa.

Keskustan Katri Pullin mielestä viranhaltijavalmistelu on ylipäätään alkanut elää omaa elämäänsä.

-Marssijärjestys on se, että luottamushenkilöt päättävät myös valmistelun aloittamisesta. Tässä sekä monessa muussakin kaupungin valmistelussa on toimittu toisin.

SDP:n Marja-Liisa Vesterisen mielestä valmistelu ei vaikuta asiantuntevalta ja harkitulta.

-Kasvatus- ja opetustoimi tekee tiuhaan tahtiin muuttuvia esityksiään pitkällä tähtäimellä ja ennen kuin suunnitelmia on ehditty toteuttaa, ne muutetaankin aivan erilaisiksi.

Perussuomalaisten Marja-Leena Leppänen pitää toimialan suunnittelua sanelevana ja epämääräisenä.

-Kohta kukaan ei tiedä missä mennään.

Myön Leena Kohvakka-Turja sanoo, että hänen osaltaan kritiikki ei henkilöidy kehenkään yksittäiseen viranhaltijaan vaan valmisteluun ylipäätään.

Lappeenrannan kasvatus- ja opetustoimenjohtaja Tuija Willberg sanoo, että palaute on tarpeellista.

-Ilman sitä ei voi korjata virheitä ja muuttaa toimintaa.

Päättäjille on jätettävä aito mahdollisuus valita eri vaihtoehtojen välillä.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen