Pelkona talojen arvon romahdus

Lappeenranta. Hyväristönmäen jätevedenpuhdistamo on edelleen katkera pala lähikylien asukkaille. Luvasta on tehty useita valituksia.

Matti Saarela

Hyväristönmäkeen aikanaan rakentuvan jätevedenpuhdistamon tulevilla naapureilla oli huoli paitsi oman asuinalueensa ilmanlaadusta myös oman talonsa arvosta. Nämä huolet olivat päällimmäisinä myös niillä, jotka olivat saapuneet Myllymäen koulun auditoriossa tiistaina järjestettyyn asukastilaisuuteen.

-Lähin talo on sadan metrin päässä jätevedenpuhdistamon paikasta, yksi alueen asukas muistutti tilaisuudessa.

Hän epäili, että lähellä puhdistamon paikkaa sijaitsevat talot ovat jo nyt menettäneet arvonsa kokonaan.

-Ostajat ovat kaikonneet, kun ovat kuulleet hankkeesta. Olen kysynyt kaupungilta korvauksia arvonalenemisesta tai vaihtoehtoisesti lunastuksesta. Kumpaankaan ei ole varattu euroakaan, asukas kertoi.

-Kaupunki on kaavoittanut alueelle pientalotontteja vielä jokin aika sitten. Te olette houkutelleet ihmisiä muuttamaan sinne, toinen tilaisuuden osanottaja muistutti.

Jos lähikylien asukkailta kysyttäisiin, Lappeenrannan Hyväristönmäkeen ei pitäisi rakentaa jätevedenpuhdistamoa. Nyt keskelle idyllistä omakotialuetta ollaan heidän mielestään väkipakolla pystyttämässä paskalaitosta.

Asukastilaisuudessa laitoksen tulevien naapureiden malja kiehui yli, kun hanketta konsultoivan Pöyry Finlandin johtava asiantuntija Kalle Reinikainen ihmetteli, miksi lokakuussa järjestettyyn asukaskyselyyn tuli vain 11 vastausta.

Useat tilaisuuteen saapuneista ihmettelivät ääneen, missä ja milloin kysely oli tehty. Moni kertoi myös, ettei ole koskaan kuulututkaan moisesta kyselystä.

Kiukkua ei yhtään vähentänyt tieto, että kysely oli tehty internetissä.

-Mikä se on? kuului ivallinen kysymys, kun joku asukasvastaavista muistutti, että verkkokyselystä on tiedotettu myös Facebookissa.

Suunnitelmat Hyväristönmäen jätevedenpuhdistamisen rakentamisesta ovat edenneet jo lähelle toteutusvaihetta. Aluehallintovirasto on elokuussa myöntänyt puhdistamolle ympäristöluvan.

Hanketta yleisölle esitelleen Lappeenrannan Lämpövoiman vesi- ja ympäristöpäällikkö Riitta Moision mukaan ympäristölupa ei ole kuitenkaan vielä lainvoimainen. Luvasta on tehty 13 valitusta Vaasan hallinto-oikeuteen.

-Jos laitosta ajetaan väkisin Hyväristönmäkeen, se ei tule käyttöön edes vuoteen 2030 mennessä, joku asukkaista uhosi.

Näin pitkään Lappeenrannan kaupungilla ei ole varaa ympäristöluvasta riidellä. Moision mukaan kaupungin nykyisellä Toikansuon jätevedenpuhdistamolla venttiilit pitää vääntää kiinni viimeistään vuoden 2022 viimeisenä päivänä.

Kirjoittaja:
Matti Saarela