Yliopistolle tunnustus avoimuudesta

Lappeenranta. Yliopisto kiri ministeriön tekemässä vertailussa yhdessä Oulun yliopiston kanssa.

Seija Hackman

Lappeenrannan teknillinen yliopisto sai tiistaina opetus- ja kulttuuriministeriöltä tunnustuksen avoimesta tieteestä ja tutkimuksesta.

Tunnustus jaettiin pohjoismaisessa avoimen tieteen ja tutkimuksen foorumissa, Nordic Open Science and Research Forumissa. Foorumi on osa Suomen pohjoismaista puheenjohtajuusvuotta 2016.

Selvityksen korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten toimintakulttuurin avoimuudesta tekii opetus- ja kulttuuriministeriö. Parhaiten edistyneen organisaation palkinnon jakavat Lappeenrannan teknillinen yliopisto ja Oulun yliopisto.

-Ne ovat parantaneet huimasti viime vuodesta, jolloin avoimuutta arvioitiin ensi kertaa, opetusneuvos Eeva Kaunismaa opetus- ja kulttuuriministeriöstä kertoo.

Avoin tiede tarkoittaa pyrkimyksiä edistää avoimia toimintamalleja tieteellisessä tutkimuksessa. Avoimuus tarkoittaa Kaunismaan mukaan muun muassa sitä, että tulokset ovat kaikkien saatavilla, eivätkä esimerkiksi vain maksullisissa foorumeissa.

Myös aineistojen, joista tutkimustulokset syntyvät, pitää avoimessa tieteessä olla kaikkien saatavilla. Näin kaikki voivat arvioida, ovatko johtopäätökset oikeita, ja myös vilpin mahdollisuus pienenee.

-Kun tutkijat ympäri maailmaa voivat hyödyntää aineistoja, se nopeuttaa tutkimusta ja parantaa laatua, Kaunismaa sanoo.

Myös tutkimuksen yhteiskunnallista vaikuttavuutta lisää se, että tieto on helposti saatavilla ja aineistoja käytetään uudelleen.

Avoimuutta tutkimusympäristöissä voidaan edistää tietoisesti muun muassa tekemällä avoimuutta houkuttelevaksi ja hyödylliseksi.

Suomen yliopistot ovat Kaunismaan mukaan avoimuudessa edellä muita Pohjoismaita ja pärjäävät kansainvälisessä vertailussa hyvin Hollannin, Ison-Britannian ja Yhdysvaltojen kanssa.

Kirjoittaja:
Seija Hackman