Categories
Artikkelit

Kylätalo syntyi talkoilla

Taipalsaari. Metsästysseuran suurponnistus onnistui EU-tuella. Byrokratian selättäminen vei aikaa, mutta lopputulos palkitsi.

Helena Rissanen

Vehkataipaleen uusi metsästysmaja on noussut talkootyöllä ja EU-tuella. Ilman näitä kahta lähellä koulua sijaitseva 131-neliöinen hirsihuvila olisi jäänyt tekemättä.

Metsästysseuralla oli Kanavakujan tontilla ennestään nylkykatos, eli lahtivaja ja grillikatos. Kaksi vuotta sitten seurassa syntyi ajatus tehdä tontille talo paitsi seuran myös muiden kyläläisten käyttöön. Päätös rakentamisesta tehtiin elokuussa 2014, ja silloin astui kuvaan mukaan byrokratia.

— Aikamoinen paperisota vaadittiin ennen kuin rahoitus saatiin järjestymään, yhdistyksen hallituksen jäsen Rauno Iivonen kertoo.

Ensimmäinen takaisku tuli, kun EU:n Leader-rahojen haku muuttui sähköiseksi, ja järjestelmä osoittautui täydeksi sudeksi. Se ei yksinkertaisesti toiminut.

Yhdistyksen tarkoitus oli rakentaa uusi metsästysmaja kaikessa rauhassa kahden vuoden aikana, mutta rahoitussotku muutti aikataulun.

— Kesällä 2015 rakensimme omalla riskillä tontille perustukset. Kaikki muu tekeminen jäi tämän vuoden puolelle.

Kesäkuun lopulla 2015 yhdistys onnistui viimein saamaan maksatushakemuksen sisään, mutta järjestelmä ei sitten onnistunut laskemaan kustannuksia ja avustusosuutta.

Yhdistys sai Taipalsaaren kunnalta 20 000 euroa välirahoitusta, ja sillä ja omalla rahalla pystyttiin tekemään jotain EU-rahoja odotellessa.

Vaati lopulta yhteydenoton ministeriöön, ennen kuin rahoituspäätös oli valmis.

 

Rakennushankkeen budjetti oli noin 145 000 euroa. Leader-tukea siihen saatiin 72 700 euroa, ja omaa rahaa kului runsaat 10 000 euroa.

Leader-tuen ehtona oli talkootyö, jolle laskettiin arvoksi noin 62 000 euroa.

— Talkootyötunteja kertyi runsaat 5 000, ja aktiivisesti talkoisiin osallistui 30—40 henkilöä, 120-henkisen yhdistyksen varapuheenjohtaja Antero Kilpiä kertoo.

Ahkerimpien kontolle kertyi hänen mukaansa yli 400 talkootuntia.

— Seurasta löytyi onneksi joka alan ammattimiehiä, jotka pystyivät ohjaamaan muita. Kaikki suunnittelusta ja työnjohdosta putki- ja sähkötöihin pystyttiin tekemään omin voimin.

Myös kaikki ammattilaiset tekivät työnsä ilman palkkaa tai edes kilometrikorvausta. Talkoolaisia tuli lisäksi kylän ulkopuolelta.

 

Vaikka urakka oli rankka ja rahoituksen haku hankalaa, homma kannatti Iivosen ja Kilpiän mukaan ilman muuta tehdä.

— Paikallinen Leader-yhdistys oli ensiarvoisen tärkeä kumppani. ELYkin teki parhaansa Maaseutuviraston puristuksissa, Iivonen sanoo.

Metsästysmajasta tulee Vehkataipaleen kyläläisten kokoontumispaikka. Se vihitään käyttöön tammikuun lopussa.

 

Kirjoittaja:
Helena Rissanen