Saisiko lisää maaleja, herra kapteeni

Jääkiekko. SaiPan toimitusjohtaja on saanut puolen vuoden aikana melkein kaikki mahdolliset vastoinkäymiset harteilleen. Unettomia öitäkin hän on sen vuoksi viettänyt.

Vesa Salminen

Marko Ekin ensimmäistä puolivuotiskautta Liiga-SaiPan johdossa voi kuvata taisteluksi. Hänen tärkein tehtävänsä on myydä SaiPaa, mutta tuote ei ole ollut ihan priimakunnossa. Ei ainakaan jokaisena pelipäivänä.

Kun SaiPan kannattajien odotukset eivät ole toteutuneet, he ovat äänestäneet jaloillaan. Kisapuistossa on käynyt alkukaudella keskimäärin 3 140 katsojaa, kun SaiPan koko kauden tavoite on 3 900 katsojan keskiarvo.

– Yleisökatoa on ollut alusta alkaen. Mitkä tekijät siihen ovat vaikuttaneet, en tiedä. Pitäisi päästä eteläkarjalaisten ihmisten pään sisälle, Ek miettii.

Mahdollisen loven paikkaamisesta tai säästötoimenpiteistä ei Ekin mukaan ole keskusteltu seuran hallituksessa. Edellisestä talouskriisistä kaudella 2010-2011 Liiga-SaiPa selvisi omistajien pääomalainoilla, jotka saatiin maksettua pois pari kautta sitten.

Viime kauden hyvä taloudellinen tulos toi yllättäen niskaan yhtä paljon kuraa kuin kiitosta. Ei auttanut, että pelaajabudjetti säilyi ennallaan, ulkomaalaisia on viisi eikä joukkueen nimilista näytä edelliskautta huonommalta.

– Oliko niin, että viime kevään odotukset vaikuttivat, että nyt tulee se kauan kaivattu kunnon menestys, ja sitä ei tullutkaan.

Ekin mukaan odotukset myös tälle kaudelle olivat ehkä kovemmat kuin aiemmin.

– Ei voi odottaa, että jatkuvasti oltaisiin sarjassa kolmen joukossa. Toivoa tietysti voi.

Toimitusjohtajan tärkein tehtävä on saada yleisö takaisin halliin, vaikka suurimmasta houkuttimesta, eli joukkueesta vastaavat muut.

– En ole käynyt yhtään neuvoa antamassa. Kuuntelen ja keskustelen, Ek kuvaa rooliaan urheilun puolella.

Neuvoja hän kyllä itse saa, kuten koko keltamusta yhteisö. Jokainen SaiPan kannattaja tietää ja kertoo, mikä mättää ja miten se pitäisi hoitaa. Jokainen voitto taas vähentää narinaa.

– Positiivista kierrettä pitäisi saada.

Ulkopuoliselle välittyy kuva kohteliaasta herrasmiehestä, mutta keski-iän ylittänyt kiekkoväki muistaa Marko Ekin SM-liigan voimalaiturina, joka ei vastaantulijoita silitellyt. Kannattajien ydinosastolle toimitusjohtaja on jäänyt etäiseksi, eikä hän koe itsekään olevansa kansanvillitsijä. Pieni piipahdus päätykatsomossa voisi silti olla paikallaan.

Ek haluaa erityisesti varoa ruikuttamasta, vaikka haasteita on syksyn aikana ollut, kun talouden ja urheilun lisäksi Kisapuiston katon liimapuupalkitkin tuntuvat olevan SaiPaa vastaan.

Hän sanoo ottavansa asiat asioina, mutta yhdellä rysäyksellä niskaan on tullut paljon vastoinkäymisiä, joista kaikkiin hän ei ole pystynyt vaikuttamaan.

– Enemmän on unettomia öitä ollut kuin entisessä työssäni.

Ennen joululomaa SaiPa pelaa vielä Kisapuistossa perjantaina KooKoota ja tiistaina HIFK:ta vastaan.

Kirjoittaja:
Vesa Salminen