Categories
Artikkelit

Urheilutalon remontin hinta nousi miljoonia

PERUSKORJAUS. Lappeenrannan urheilutaloon tehdyt rakennustekniset tutkimukset paljastivat, että peruskorjauksen vanha kustannusarvio oli pahasti alakanttiin.

Anssi Silvennoinen

Lappeenrannan urheilutaloon ja keilahalliin suunniteltu peruskorjaus on osoittautunut noin neljä miljoonaa euroa luultua kalliimmaksi.

Kaupungin taloussuunnitelmassa urakkaan on esitetty 8,2 miljoonaa euroa, josta valtaosa vuosille 2018-2019. Uusien tietojen mukaan peruskorjaus maksaa suunnitellussa muodossaan noin 12,3 miljoonaa euroa.

Hinta nousee 14,7 miljoonaan, jos kaupunki ottaa myös urheiluseurojen toiveita huomioon, eli esimerkiksi laajentaa yleisöpalvelutiloja ja rakentaa uusia varastotiloja.

Urheilutaloa ei ole tarkoitus laajentaa merkittävästi, vaan saneerata nykyisessä muodossaan. Peruskorjauksen suunnittelu alkoi tänä vuonna.

-Laajat tutkimukset ja rakennustekniset selvitykset ovat antaneet paljon aiempaa tarkempaa tietoa kustannuksista, liikuntatoimenjohtaja Ilkka Oksman toteaa.

Oksman kertoo, että 8,2 miljoonan euron kustannusarvio oli kuuden seitsemän vuoden takaa.

-Rakennuskustannukset ovat nousseet. Pitää ottaa huomioon, että urheilutalossa on isot tilat kolmessa kerroksessa. Kesän mittaan aavistelimmekin, että talon kunnostaminen on kallista.

Uudessa kustannusarviossa ovat mukana muun muassa koko rakennuksen yhteisen sisäänkäynnin ja palvelupisteen rakentaminen uimahallin ja keilahallin väliin, hallin huputtaminen rakennustöiden ajaksi ja Armilankadun puolelle suunniteltu tavaranostin palloiluhallin tilaisuuksia varten.

Oksmanin mukaan rakennuksen tutkimuksissa ei ole tullut yllätyksiä, jotka olisivat paisuttaneet kustannuksia, ellei sellaiseksi laske keilahallin ja urheilutalon vuotavan katon huonoa kuntoa.

-Katto täytyy uusia lähes kokonaan. En tiedä, onko se ollut mukana alkuperäisessä kustannusarviossa ollenkaan.

Urheilutalon alakerran tilojen ilma koetaan huonoksi, mikä johtuu riittämättömästä ilmanvaihdosta.

-Rakennuksesta ei ole tutkimuksissa löytynyt mitään isoja ongelmia, esimerkiksi sisäilmaan liittyvää terveydellistä haittaa, Oksman kertoo.

14,7 miljoonan euron vaihtoehdossa peruskorjauksen lisäksi urheilutaloon rakennettaisiin urheiluseurojen kaipaamia uusia varastotiloja ja laajennettaisiin jumppasalia.

-Jos varastotiloja rakennetaan palloiluhallin Armilankadun puoleiselle sivulle, niiden yläpuolelle syntyy urheiluseurojen toivomaa yleistä kokoontumistilaa. Seurat ovat toivoneet myös lipunmyyntiaulan laajennusta, sillä suurissa tilaisuuksissa kaikki ihmiset eivät mahdu nykyiseen aulaan, Oksman kertoo.

Oksmanin mielestä urheilutalon peruskorjaus ja Etelä-Karjalan liiton aloittama esiselvitys urheilun suurhallista eivät liity toisiinsa.

-Urheilutalo on ensiarvoisen tärkeä Kimpisen alueen kouluille, jotka tukeutuvat sisäliikunnan opetuksessa melkein pelkästään urheilutaloon. Urheilutalo puolustaa paikkaansa joko nykymuotoisena tai laajennettuna myös tulevaisuudessa.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen