Eksoten kaavailema rantasauna kuumentaa tunteita

Lappeenranta. Eksoten hallituksen jäsenten mielestä rakennushanketta ei ole valmisteltu salassa. Heidän mukaansa mitään päätöstä puoleen tai toiseen ei ole vielä edes tehty.

Matti Saarela

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) rantasauna ei jätä kylmäksi.

Löylyä kiukaalle ovat lyöneet Etelä-Saimaan verkkolehden lukijat. Saunahanketta koskevaan uutiseen on tullut kymmeniä kommentteja, joissa sosiaali- ja terveyspiiriä johtavat herrat ovat saaneet kuulla kunniansa.

Eksoten hallituksen varapuheenjohtajaa, Katri Pullia (kesk.) väitteet hankkeen salailusta harmittavat niin, että hän päästää suustaan voimasanan.

-Ei tätä hanketta ole valmisteltu salassa, vaan kaikki on tehty ihan normaalissa järjestyksessä, Pulli tulistuu.

Pullin mukaan mitään lopullista päätöstä saunan rakentamisesta ei ole tehty.

Samaa korostaa myös hallituksen toinen varapuheenjohtaja Ilpo Hakula (kok.). Hänen mukaansa sauna tulee tarkasti mietittyyn tarpeeseen. Saunaa ei tehdä Eksoten johdolle vaan henkilökunnalle. Se palvelee henkilökunnan koulutusta ja työkyvyn ylläpitoa palvelevaa tyky-toimintaa.

-Hallitus ei missään nimessä hyväksy yli puolen miljoonan euron kustannuksia. Rakennuksen pitää olla sellainen, että sitä voidaan käyttää ympäri vuoden. Jos nämä kaksi ehtoa toteutuvat, hanke voidaan toteuttaa, Hakula sanoo.

Hakulan mielestä tavallisen omakotitalon kokoinen, reilun sadan neliön saunarakennus ei voi maksaa yli 5 500 euroa neliöltä. Urakkatarjousten hintapyynnöt ovat hänen mielestään olleet sikamaisia.

-Olen huomannut, että kun julkinen yhteisö pyytää urakkatarjouksia, tarjouksiin tahtoo tulla heti sellainen sadantuhannen euron hintalisä, Hakula huokaa.

Pulli muistuttaa, että myös kunnallistekniikan rakentaminen saunalle maksaa törkeän paljon.

-Itse saunarakennus ei niin paljon maksa, mutta kunnallistekniikka ja kaavoitus maksavat, Pulli muistuttaa.

Hänen mukaansa pelkästään kunnallistekniikan rakentaminen saunalle on hinnoiteltu 100 000 euron arvoiseksi.

Pullin mukaan sauna ei palvele vain henkilökunnan koulutus- ja virkistystarpeita, vaan sen tilat palvelevat myös Eksoten asiakkaita.

-Sauna palvelee tulevaisuudessa myös esimerkiksi mielenterveyskuntoutujia. Siellä voidaan järjestää koulutusta ja kuntoutusta monille asiakasryhmille.

Myös henkilökunnan edustajat kannattavat saunan rakentamista.

-Minä koen asian niin, että Eksoten johto on tässä asiassa kuunnellut henkilökuntaa, sairaanhoitajia edustavan Tehyn pääluottamusmies Tuula Ihalainen sanoo hankkeesta.

-En ole kuullut henkilökunnan taholta yhtään negatiivista viestiä. Sauna on meille työsuhde-etu, jos se toteutetaan, sanoo perushoitajia edustavan Superin pääluottamusmies Taina Niemenmaa.

Kirjoittaja:
Matti Saarela