Maat otetaan puhdistamoa varten pakolla

Lappeenranta. Kaupunki uskoo saavansa lunastusluvan ministeriöstä. Asukkaat toivovat yhä, että kaupunki pyörtäisi puhdistamopäätöksen.

Anne Kotiharju

Lappeenrannan Hyväristönmäen jätevedenpuhdistamon alueen maanomistajat eivät suostu vapaaehtoisesti myymään maitaan kaupungille. Kaupunki on päättänyt hakea maiden lunastuslupaa ympäristöministeriöstä.

-Neuvottelut maanomistajien kanssa eivät johtaneet tulokseen. Lunastuslupahakemuksen valmistelu on nyt käynnissä, selvittää kaupungingeodeetti Riitta Puurtinen.

Kyse on 22 hehtaarin alueesta, jolla on seitsemän tilaa. Maanomistajina on sekä yksittäisiä omistajia että perikuntia. Joukossa on niitä, jotka ovat vastustaneet puhdistamon tuloa Hyväristönmäkeen.

Puurtisen mukaan lunastusmenettelyä voidaan todennäköisesti käyttää, koska kyse on yhdyskuntarakentamiseen tarvittavista maista.

Lupahakemuksen käsittely kestää ministeriössä puolesta vuodesta vuoteen. Luvasta voi valittaa. Kun mahdolliset valitukset on ratkaistu, Maanmittauslaitos suorittaa lunastuksen.

Myös lunastustoimituksesta voi valittaa.

Puurtisen mukaan maanomistajille on kerrottu lunastusmenettelystä.

-Kaikkien kanssa on keskusteltu, ja nyt pitkä prosessi lähtee liikkeelle. Maanomistajia kuullaan kaikissa vaiheissa. Heidänkin kannaltaan on hyvä, että mennään pitkän kaavan kautta ja nähdään kaikkien muiden meneillään olevien valitusprosessien lopputulos.

Maanomistaja voi tehdä myös vapaaehtoiset kaupat lunastusmenettelyn aikana.

Maanmittauslaitos määrittelee lunastushinnat ja korvaukset. Lunastuksessa maksetaan Puurtisen mukaan täysi hinta. Tässä vaiheessa ei tiedetä, saisiko vapaaehtoisin kaupoin paremman hinnan.

-Kaupunki voi keskeyttää lunastusmenettelyn, jos kävisi niin, että hanke kariutuu, huomauttaa Puurtinen.

22 hehtaarin lunastus on iso hankinta, mutta Puurtisen mukaan suhteessa pieni verrattuna jätevedenpuhdistamon kokonaiskustannuksiin. Jätevedenpuhdistamon on arvioitu maksavan 70 miljoonaa euroa.

Jätevedenpuhdistamon siirtoviemäriä varten tarvitaan myös maata. Rasitetoimituksella ja sijoittamisluvalla hankitusta käyttöoikeudesta maksetaan korvausta maanomistajille.

Asemakaavoitus on alkanut. Hyväristönmäen asemakaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelma on nähtävillä.

Kaavaa viedään eteenpäin riskillä, koska ympäristöluvasta ja alueen osayleiskaavasta on valitettu eikä valituksia ole vielä ratkaistu.

-Asemakaavatyön käynnistäminen tässä vaiheessa ei ole tavanomaista, mutta ei ole tavanomainen tämä hankekaan, arvioi kaupungin asemakaava-arkkitehti Matti Veijovuori.

Asemakaava kiirehdittiin etupainotteisesti vireille, koska prosessi valituksineen vie aikaa, ja puhdistamon pitäisi valmistua 2020-luvun alussa.

-Päällekkäistä valmistelua täytyy aikataulujen takia tehdä. Ei voida jäädä odottamaan jokaisen valituksen jälkeistä ratkaisua. Kävi niin tai näin, asia on tarpeen mukaan valmiina etenemässä. Tässä on riskinsä, mutta valmistelutyö pitkittyisi muuten liikaa, sanoo vesi- ja ympäristöpäällikkö Riitta Moisio Lappeenrannan Lämpövoimasta.

Rakennuslupaakin valmistellaan niin, että sitä voitaisi hakea tämän vuoden loppuun mennessä. Maanomistuksen pitää kuitenkin olla ratkaistu, jotta lupa voidaan myöntää.

Hyväristönmäkeä koskeva juttu myös seuraavalla sivulla.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju