Melkein sata hehtaaria löytyi suojeltavaa

Metsä. Juhlavuoden kunniaksi kaupungin metsiä saatetaan suojella.

Kaija Lankia

Vihreiden valtuustoryhmän aloite sadan metsähehtaarin suojelemiseksi Suomi 100 -juhlavuonna sai myönteisen vastaanoton Lappeenrannan teknisessä lautakunnassa. Sadan hehtaarin tavoite ei kuitenkaan täyty, sillä lautakunta löysi kaupungin metsistä sopivia kohteita yhteensä 89,6 hehtaarin verran.

Näistä 48 hehtaaria on jo jollain lailla suojeltu. Lautakunta esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle niiden suojelustatuksen nostoa metsäsuunnitelman suojelualueesta luonnonsuojelualueeksi.

Lisäksi 41 hehtaaria metsäsuunnitelmissa ilman suojelumerkintää olevista metsistä saisi suojelumerkinnän.

Lautakunta esittää, että Joutsenossa sijaitsevien Keski-Lylyn, Poikasaaren ja Satomosaaren sekä Taipalsaarella sijaitsevien Nuottasaaren ja Kangas-Teljon saarimetsät merkitään jatkossa metsäsuunnitelman suojelumetsiksi. Näin edistetään matkailua ja luonnon monimuotoisuutta ja suojellaan sekä norppaa että kuivaa kangasmetsää.

Lautakunta esittää myös, että Pappilanniemen suojeluesitys luonnonsuojelualueeksi uusitaan ja Murheistenrannan ja Vipeleensuon alueet merkitään nyt suojelualueiksi ja kaavoitetaan myöhemmin luonnonsuojelualueiksi.

Luonnonsuojelualueista tehdään teemakartta. Tulevilla maanhankinnoilla suojelumetsien pinta-ala voidaan kasvattaa aloitteen mukaiseen sataan hehtaariin.

Kaupunki omistaa yhteensä noin 3 600 hehtaaria metsää.

 

Kirjoittaja:
Kaija Lankia