Teatteri on ohittanut aallonpohjan

Lappeenranta. Kaupunginteatterin yleisömäärä lisääntyi 50 prosenttia. Katsomon täyttöasteissa on vielä paljon parannettavaa.

Petteri Värtö

Uusi teatteritalo on vetänyt Lappeenrannan kaupunginteatterin yleisömäärän kasvuun. Vuonna 2016 teatterin omia tuotantoja näki yli 25 000 katsojaa, mikä on noin 50 prosenttia enemmän kuin monista syistä alavireisesti sujuneet vuodet 2014—15.

— Teatteritalo on saatu auki kunnialla. Toivottavasti samanlainen nousutahti jatkuu, teatterinjohtaja Timo Sokura sanoo.

Teatterivuoteen 2016 jää kuitenkin isoja pettymyksiä. Kunnianhimoinen lastennäytelmä täytti istuimista vain alle kolmanneksen.

— Ison pahan suden luokkaretkiajatus ei toiminut. Harmittaa kivan esityksen puolesta.

Teatteri on tehnyt loppukevään vetämättömyydestä pikaiset johtopäätökset. Lastenteatteri avaa kevätkauden jo ensi viikolla, ja esitykset ovat pienellä näyttämöllä.

Täyttöasteet vuonna 2016 esitetyissä näytelmissä ovat Mummoa ja vierailuja lukuun ottamatta korkeintaan 65 prosenttia. Teatterilla oli uuden talon avajaisvuoteen kova lipputulotavoite, joka ei ole täyttymässä. Tulos lienee silti pelättyä parempi.

— Pudotus budjetoidusta ei nykyisen näppituntuman perusteella ole niin paha kuin aiemmin ennakoitiin, kaupunginteatterin toiminnanjohtaja Maarit Welin kertoo.

Teatteri laskee tuotantobudjettinsa 50 prosentin täyttöasteelle, tosin talon avausvuonna budjetointi oli tavanomaista rohkeampaa.

Kaupunginteatterin ja kulttuuritoimen vuoden 2016 talousarvion toteutuminen on selvillä viimeistään helmikuussa. Vuosi sitten Lappeenrannan kulttuuritoimen talousarvio alittui 307 000 euroa, jonka toimiala on saanut käyttää toimintaansa vuonna 2016.

Teatteritalon kustannukset ja paikka ovat puhuttaneet paljon. Sokuran mukaan kalseaksi haukuttu talo toimii koko ajan paremmin.

— Teatterissa on ollut hyvä tunnelma esitysten aikana, ja niissä käynyt yleisö on viihtynyt, mikä on tavoitteemme.

Yleisömäärän kasvattaminen entisestään on myös teatterin tärkeä tavoite. Katsojien houkuttelu Ison-Kristiinan ylimpään kerrokseen jatkuu pitämällä kynnys mahdollisimman matalalla.

— Kevään ohjelmisto on äärettömän helposti lähestyttävää teatteria.

Niskavuoren nuori emäntä ja Terijoella juhlivat satavuotiasta Suomea. Kotimaiselta kuulostaa myös kouluyhteistyö Nahkatakkinen tyttö.

— Näyttämöllä on paljon nuoria, minkä toivomme tuovan sellaista katsojakuntaa, joka ei meillä tavallisesti juuri käy.

Dingo-biisit päättävät teatterin kevään. Syksyllä on vuorossa odotettu yhteistyö tanssiopiston kanssa.

— Lappeenranta on tanssikaupunki, ja Pähkinänsärkijälle on yleisönsä. Tanssiopiston ja teatterin edellinen yhteistyöbaletti toteutettiin syksyllä 2009.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö