Categories
Artikkelit

Lastensuojelulle uudet tilat

Perhetyö. Eksote keskittää lastensuojelun palveluitaan uusiin tiloihin, jotka rakennetaan vanhan Armilan koulun naapuriin.

Jaakko Kinnunen

Armilan vanhan koulun pihalla nähdään tulevaisuudessa jälleen lapsia ja nuoria. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) aikoo siirtää perhetukikeskuksensa uudisrakennukseen vuonna 1938 valmistuneen koulun tontille.

Rakennuksen pystyttää Assi Group, joka osti Armilan koulurakennuksen ja tontin Lappeenrannan kaupungilta muutama vuosi sitten.

Assi Group suunnittelee rakentavansa kolmikerroksisen, noin 1 000 neliömetrin kokoisen rakennuksen Oppilaankadun varteen, aivan vanhan koulurakennuksen kupeeseen. Eksote siirtyisi suunnitelmien mukaan uusiin tiloihin vuokralle elokuussa 2018. Vuokra-aika olisi kymmenen vuotta.

Uudessa yksikössä on seitsemän paikkaa lasten tilapäiseen laitossijoitukseen. Samaan kokonaisuuteen tulee lisäksi lastensuojelun päivystys, tehostettu perhetyö ja perhehoidon tuki.

Eksote on etsinyt ratkaisua lastensuojelun tilaongelmiin useamman vuoden ajan, koska sen palvelut ovat hajallaan useissa eri tiloissa. Lisäksi Kivisalmen lapsi- ja nuorisokodissa sekä Lentäjäntiellä sijaitsevassa nuorisoryhmäkodissa on ilmennyt sisäilmaongelmia.

Myös vanhan koulun tiloja voidaan hyödyntää uuden perhetukikeskuksen palveluissa.

-Alustava ajatus on, että koulun tiloista voitaisiin vuokrata esimerkiksi varastotiloja lasten urheilu- ja harrastustavaroille. Myös juhlasalia saatetaan vuokrata tilaisuuksia varten. Suunnitelmat ovat kuitenkin vielä alussa, Eksoten perhe- ja sosiaalipalveluiden johtaja Marja Kosonen toteaa.

Kivisalmen lapsi- ja nuorisokoti sekä nuorisoryhmäkoti Lentäjäntieltä siirtyisivät Myllymäessä sijaitsevaan Tarulantuvan perhetukikeskukseen. Tarulantuvan perhetukikeskus puolestaan siirtyisi Armilanlinnan uudisrakennukseen. Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy:n vuokratiloista Saratiellä ja Lentäjäntiellä luovutaan.

-Nykyisellään tilamme eivät ole tarkoituksenmukaiset. Uudisrakennuksella saamme tehostettua toimintaamme. Lisäksi säästämme ruoka-, siivous- ja henkilöstökuluissa, Kosonen kertoo.

Alustavien laskelmien mukaan Eksoten vuokrakulut nousevat uusien tilojen myötä noin 250 000 eurosta noin 370 000 euroon. Kokonaisuudessaan muutokset kuitenkin luovat vuositasolla noin 210 000 euron säästöt.

Assi Groupin kiinteistöliiketoiminnan johtaja Markku Hokkanen kertoo, että rakennustöiden on määrä alkaa kesällä.

-Uudessa rakennuksessa on kolme maanpäällistä kerrosta ja kellaritilat. Vanhasta koulurakennuksesta voidaan vuokrata joitain tiloja, jos Eksotella on niille tarvetta, Hokkanen sanoo.

Rakennuttajan mukaan tyhjillään oleva vanha koulu ei sellaisenaan olisi palvellut perhetukikeskuksen tarpeita.

-Suunnitellun kaltainen toiminta on järkevää sijoittaa uusiin ja sille varta vasten rakennettuihin tiloihin, Hokkanen toteaa.

Kirjoittaja:
Jaakko Kinnunen