Lisäkulut yllättivät orkesterin

Lappeenranta. Kulttuuritoimelta jäi viime vuonna ylijäämää lähes 200 000 euroa. Teatterin plussan tekivät lisämäärärahat.

Riina Nokso-Koivisto, Petteri Värtö

Kulttuuritoimen vuoden 2016 tilinpäätös on 190 000 euroa ylijäämäinen Lappeenrannassa. Toimiala toivoo voivansa hyödyntää käyttämättä jääneen rahan tänä vuonna. Kaupungin nykyinen käytäntö antaa tämän mahdollisuuden toimialoille.

Kulttuuritoimen budjettikuri piti monella toimialalla. Eniten plussalle jäi kirjastotoimi. Ainoan miinusmerkin kirjautti kaupunginorkesteri, jonka budjetti ylittyi lähes 87 000 euroa viime vuonna. Summa on orkesterin ylitykseksi poikkeuksellisen suuri.

Kaupunginorkesteri selittää ylitystä Lappeenrannan laulukilpailun isolla sinfoniaorkesterilla, Lappeenranta-salin nousseilla vuokramenoilla ja Saimaa Sinfonietta -yhteistyön rahoituksen kaventumisella.

Miksei näitä olisi voinut huomioida etukäteen?

— Emme ole voineet reagoida säästöihin, koska suunnitelmien sykli on budjetointia pitempi. Salin kulut nousivat yllättäen, intendentti Milko Vesalainen sanoo.

Lisäksi orkesteri kiinnosti maksavaa yleisöä viime vuonna vähemmän kuin tavallisesti.

Laulukilpailujen kokoonpano vie 30 000 euroa peruspumppua enemmän, ja orkesteri maksaa nykyisin itse myös kilpailun radioinnin. Saimaa Sinfonietta sai aiemmin opetusministeriöltä ylimääräistä työllistämistukirahaa, mutta rahahana meni kiinni.

Miten toiminta saadaan taas plussalle?

— Ohjelmisto pienenee.

Tämä vuosi on budjetoitu aiempaan malliin, joten leuan saaminen pinnan ylle edellyttää onnistumisia.

— Täytyy toivoa, että apurahoja tulee ja että yleisö liikkuu. Silloin kehys kestää.

Kaupunginteatterin katsojatavoite ei täyttynyt vuonna 2016. Tilinpäätös nousi plussalle lisärahalla. Teatteri sai käyttää kulttuuritoimen vuoden 2015 ylijäämän (307 000 euroa), ja kaupunginvaltuusto myönsi vielä 270 000 euroa vuokrakuluihin.

Kertaluontoisen avustuksen jälkeen teatterille on myönnetty vuosittaista lisämäärärahaa puoli miljoonaa euroa. Plussan tekeminen vaatii muutakin. Myyntitykki Kirsi Kyröläinen on koko talven markkinoinut esityksiä tapahtumissa ja yhdistyksille.

Esimerkiksi viime viikolla hän kiersi Kuopiossa, Jyväskylässä ja Lappeenrannassa Suoma-matkailutapahtumassa. Eniten on kiinnostanut Helena Anttosen käsikirjoittama kantaesitys Terijoella, jonka ensi-ilta on maaliskuussa.

— Sinne on jo tehty runsaasti ryhmävarauksia. Kauimmaiset ovat tulossa jopa Vaasasta asti, Kyröläinen sanoo.

Sen sijaan Niskavuoren nuori emäntä -näytelmän menekki on ollut pettymys.

— Osa on kommentoinut, että Niskavuori on jo niin nähty.

Kirjaston vuosibudjetti on teatterin kokoluokkaa, vajaat 3,5 miljoonaa euroa. Toimialan ylijäämä oli suurin, 143 000 euroa. Se on tarkoitus käyttää sekä maakuntakirjaston palautusautomaattiin ja uuden Pontuksen kirjaston aineistohankintoihin.

Kulttuurilautakunnan toimintakate oli 46 000 euroa plussalla. Lautakunta käsittelee Lappeenrannan kaupungin kulttuuritoimen tilinpäätöstä 2016 kokouksessa ensi torstaina. Ylijäämän käytöstä päätetään myöhemmin erikseen valtuuston ohjeistamana.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto, Petteri Värtö