Categories
Artikkelit

Seurakuntien pitää karsia kiinteistöjään

Seurakunnat. Kaislarannan leirikeskuksen purku ja Joutsenon kiinteistöjen remontit painavat seurakuntayhtymän viime vuoden budjetissa.

Jenni Hirvinen

Lappeenrannan seurakuntayhtymä haluaa vähentää kiinteistöjensä määrää kovalla kädellä. Uudessa kiinteistöohjelmaluonnoksessa vuosille 2017—2027 esitetään, että seurakuntayhtymä luopuu useista kiinteistöstään.

— Seurakunnalla on kiinteistömassaa valtavasti, ja siitä pitää luopua. Kaikille näille rakennuksille ei ole käyttöä. Meillä on yhä kolmannes liikaa kiinteistöjä. Vaikka sen kolmanneksen verran poistettaisiin käytöstä, pystyisimme silti toimimaan, seurakuntayhtymän kiinteistöpäällikkö Teijo Kankkunen sanoo.

Nykyisessä seurakuntayhtymän kiinteistöohjelmassa poistolistalla ovat jo Tuosan leirikeskus, Nuijamaan seurakuntakeskus ja Ylämaan Metjärven leirikeskus, mutta listalle on tullut uusiakin kohteita.

Kiinteistöohjelmaan päivitystä tehnyt työryhmä esittää nyt, että Joutsenon Pulpin seurakuntatalosta ja Korvenkylän seurakuntakodista luovutaan.

 

Kankkusen mukaan seurakunnilta on kysytty, mistä kiinteistöistä ne haluavat luopua. Kysely koski jokaista seurakunnan työntekijää.

Joutsenon seurakunta nosti ensimmäiseksi Pulpin seurakuntatalon ja toiseksi Korvenkylän seurakuntakodin. Joutsenon seurakuntakeskus halutaan säilyttää.

— Seurakuntakeskuksella on enemmän käyttöä kuin näillä kahdella muulla kohteella. Perusteluna vastauksissa oli, että jos jostakin pitää luopua, niin ensin näistä kahdesta, Kankkunen sanoo.

 

Seurakuntayhtymän budjetti ylittyi muun muassa kiinteistötoimessa. Kirkkoneuvosto hyväksyi kokouksessaan keskiviikkona 580 000 euroa erilaisia budjetin sisäisiä määrärahan ylityksiä viime vuodelta.

— Kyse ei ole varsinaisesta talousarvion alijäämästä, lopullinen tilinpäätös valmistuu vasta maaliskuussa. Budjetin sisällä on tullut sisäisiä ylityksiä. Ne ovat suureksi osaksi kiinteistöpuolelta, muun muassa erilaisista remonteista, yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja, kirkkoherra Juha Eklund sanoo.

Budjetoimattomia kuluja tuli muun muassa Voisalmessa sijaitsevan Kaislarannan leirikeskuksen purkamisesta, Kankkunen sanoo.

— Myös Joutsenon kiinteistöissä, kirkossa ja seurakuntakeskuksessa on tehty remonttia.

Seurakuntayhtymän tuleva suuri investointi on Koulukatu 12:n arvorakennuksen peruskorjaus.

Vuosien 2017—2027 kiinteistöohjelman luonnoksesta pyydetään Kankkusen mukaan nyt lausunto Lappeenrannan seurakunnilta. Huhtikuussa ohjelma menee seurakuntayhtymän kirkkoneuvoston ja sen jälkeen kirkkovaltuuston käsittelyyn.

Kankkusen mukaan ohjelman poistolistalle päätyneistä kiinteistöistä varaudutaan luopumaan jossain vaiheessa.

Seurakuntayhtymällä on myös jo myynnissä olevia kiinteistöjä. Seurakuntayhtymä omistaa kaikki Lappeenrannan seurakuntien kiinteistöt.

 

 Lappeenrannan seurakuntayhtymä

Lappeenrannan seurakuntayhtymä on viiden seurakunnan yhtymä.

Joutsenon, Lappeen, Lappeenrannan, Lauritsalan ja Sammonlahden seurakunnat ovat toiminnaltaan itsenäisiä. Niiden taloutta ja henkilöstöhallintoa kuitenkin hoidetaan keskitetysti.

Seurakuntiin kuuluu noin 54 700 jäsentä.

Lappeenrannan seurakuntayhtymän palveluksessa on noin 200 työntekijää.

 

Kirjoittaja:
Jenni Hirvinen