Tunnetut kirjailijat täyttävät tuolit

Kirjasto. Lappeenrannassa kirjasto järjesti viime vuonna yli 1 000 yleisötapahtumaa. Lainausten määrä laski hivenen.

Riina Nokso-Koivisto

Kirjailija Sirpa Kähkösen vierailu Lappeenrannan pääkirjastossa sai lainaussalin täyteen kiinnostunutta yleisöä keskiviikkoiltana. Sali täyttyy varmasti myös ensi viikolla, jolloin esiintymässä on toinen kiinnostava kirjailijavieras, Urho Kekkosen luottotoimittajana tunnettu Maarit Tyrkkö.

Tuoreet tilastot vahvistavat, että kirjastosta on tullut merkittävä tapahtumatarjoaja. Lappeenrannassa kirjaston tapahtumat houkuttelivat viime vuonna yli 15 000 kävijää.

Kirjastolla on tärkeä rooli esimerkiksi siinä, että ikäihmiset saavat opastusta uuden teknologian, kuten internetin ja älypuhelimen käyttämisessä. Lappeenrannassa kirjastot järjestivät asiakkailleen yli 200 aiheeseen liittyvää koulutusta. Toisaalta myös lasten perinteiset satuhetket pitävät pintansa. Niitä järjestettiin viimekin vuonna reilusti yli 100.

 

Lappeenrantalaiset kävivät kirjastossa keskimäärin seitsemän kertaa viime vuoden aikana. Lainausten määrässä oli hienoista laskua. Yleensä vuosittain on tehty yli miljoona lainaa, mutta viime vuonna luku ei aivan yltänyt siihen.

Yleinen suunta kirjastoissa on, että kirjojen ja levyjen lainaus on laskussa ja uudet digitaaliset ja sähköiset aineistot noususuunnassa. Se ei silti tarkoita, etteikö kirjastoon mentäisi yhä pääasiallisesti kirjojen takia.

Lappeenrannan eri kirjastoissa lainattiin viime vuonna yli 730 000 kirjaa, kun esimerkiksi digitaalisia pelejä lainattiin noin 6 000 kertaa. E-kirjojen lainaus jatkaa voimakasta nousuaan, mutta on määrällisesti edelleen pientä perinteisiin kirjoihin verrattuna.

 

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto