City-kortteliin kolmas korkea kulma

Lappeenranta. Kilta piti kahdeksaa kerrosta liiallisena Kauppa- ja Koulukadun kulmaan. Omistaja ei aio rakentaa tonttia lähivuosina.

Anne Kotiharju

Lappeenrannan keskustan City-kortteli kasvaa korkeutta myös Kauppa- ja Koulukadun kulmassa. Kaavamuutoksen mukaan paikalle voi rakentaa enimmillään kahdeksan kerrosta. Samankorkuinen rakennus on valmistumassa Valta- ja Kauppakadun kulmaan. Jo rakennetussa osuuspankin talossa, korttelin kolmannessa kulmassa on enimmillään seitsemän kerrosta.

Kaupunginhallitus päätti maanantaina asettaa kaavaehdotuksen nähtäville.

Kaavaluonnoksesta jättämässään lausunnossa Lappeenrannan Kilta piti sopivana kerrosmääränä korkeintaan viittä. Killan mielestä kahdeksan kerrosta ei ole kaupunkikuvallisesti perusteltu. Lähellä on Koulukadun seurakuntatalo, jonka paikalle tullee aikanaan uudisrakennus. Tämän rakennuksen taas pitäisi olla alisteinen viereiselle raatihuoneelle.

Myös rakennusvalvonta toteaa, että yhtä kerrosta matalampi ratkaisu toisi tasapainoisemman kaupunkikuvan.

Kaavoittajan vastineen mukaan kaavamuutos tavoittelee kaupunkimaista keskustarakentamista. Kaava määrittelee vain enimmäiskorkeuden. Lopullinen toteutus voi olla sitä matalampi ja pienempi.

Asemakaavamuutoksen laatiminen alkoi jo vuonna 2013 alueen maanomistajan kiinteistöosakeyhtiö Ecumen aloitteesta. Omistajalla ei ole ollut suunnitelmia ryhtyä rakentamaan lähivuosina. Kaavamuutos on haluttu tehdä samassa yhteydessä kun muutakin korttelia on kaavoitettu.

Entiselle Sampo-pankin tontille on kaavaesityksessä kaavoitettu 6 000 neliötä rakennusoikeutta eli 3 100 enemmän nykyiseen verrattuna.

Alueelle saa rakentaa enintään viidestä kahdeksaan kerrosta korkeita rakennuksia. Paikalle saa tehdä asuin-, liike- ja toimistotiloja sekä majoitus-, ravintola ja palveluasumisen tiloja. Tavoitteena on, että kahteen alimpaan kerrokseen sijoittuu pääosin liiketiloja.

Korttelin Oleksin ja City-käytävän puoleinen reuna-alue sekä korttelin itäosa on kaksikerroksinen. Matalan osan katolle tulee viherpiha.

Maanalaisen pysäköintitilan voi rakentaa korttelialueen sekä Koulukadun alle.

City-korttelista pyritään saamaan yhtenäinen kokonaisuus, jossa liiketilat sijaitsevat rakennusten alakerroissa ja asunnot ylemmissä kerroksissa.

Kaavamuutos tavoittelee kaupunkimaista keskustarakentamista.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju