Lahti aikoo LUT-konserniin

KOULUTUS. Lahden kaupunginhallitus esittää ammattikorkeakoulun liittämistä osaksi Lappeenrannan teknillisen yliopiston konsernia.

Ilpo Leskinen

Lahden ammattikorkeakoulun (LAMK) ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) liitto etenee myötätuulessa. Maanantai-iltana kokoontunut Lahden kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle ammattikorkeakoulun ja yliopiston välillä neuvotellun sopimuksen hyväksymistä. Esitys oli yksimielinen.

Jos 20. maaliskuuta kokoontuva Lahden kaupunginvaltuusto hyväksyy sopimuksen, Lahden ammattikorkeakoulusta tulee Saimaan ammattikorkeakoulun tapaan osa yliopiston LUT-konsernia.

Konsernin on tarkoitus syntyä tämän vuoden aikana, jolloin Lahden ja Saimaan ammattikorkeakouluista tulee yliopiston tytäryhtiöitä.

Lahden kaupunki omistaa Lahden ammattikorkeakoulusta 69,05 prosenttia. Muita omistajia ovat koulutuskeskus Salpaus (8,93 %), Heinolan kaupunki (8,34 %), Hollolan kunta (7,58 %) ja Orimattilan kaupunki (6,1 %).

Kuntien osakeomistus on määrä muuttaa kuntien ja Lahden ammattikorkeakoulun väliseksi pääomalainaksi. Järjestely on tullut mahdolliseksi vuoden 2016 alusta voimaan tulleiden osakeyhtiölain muutosten ansiosta.

Ammattikorkeakoulun omistus siirretään kokonaisuudessaan LUT-konsernille. Toteutettava omistusjärjestely on samanlainen kuin mitä Etelä-Karjalan kunnat ja LUT tekivät Saimaan ammattikorkeakoulun kanssa viime syyskuussa.

Tulevassa LUT-konsernissa on noin 13 000 opiskelijaa. Henkilökuntaa on 1 500, ja konsernin liikevaihto on noin 140 miljoonaa euroa.

Yhteistyösopimuksessa Lahden kaupunki sitoutuu siihen, että LUT-konsernin Lahden-toimintojen rahoitus pysyy vuosittain vähintään viime vuoden tasolla. Rahoitusosuus on vuodessa 800 000 euroa.  Sopimus voidaan irtisanoa aikaisintaan viiden vuoden kuluttua sen voimaantulosta.

Kun LAMK:n omistus on siirtynyt LUT-konserniin, yliopisto lisää professuurien määrää Lahdessa vähintään kymmeneen, jos ulkopuolista rahoitusta löytyy.

Professorin ympärillä toimivan tutkimusryhmän koko on tieteenalasta riippuen 7-13 henkeä. Tämä tarkoittaa, että yliopiston palveluksessa Lahdessa voisi työskennellä sata henkeä.

Yliopisto lisää Lahdessa aloittavien tekniikan ja kauppatieteen opiskelijoiden määrää ja siirtää Lahden-toimintonsa Niemen kampusalueelle.

LUT jatkaa tiedeyliopistona tekemällä akateemista tutkimusta ja antamalla tutkimukseen perustuvaa ylintä koulutusta yliopistolain mukaisesti. Ammattikorkeakoulut puolestaan antavat työelämälähtöistä koulutusta.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen