Categories
Artikkelit

Kaunis Veera ei tule Raatihuoneen puistoon

Lappeenranta. Museovirasto ja kaupunkikuvatyöryhmä eivät hyväksy paikkaa. Tekninen lautakunta tyytynee tähän.

Anne Kotiharju

Kaunis Veera -veistoksen sijoittaminen Lappeenrannan Raatihuoneen puistoon näyttää kaatuvan asiantuntijalausuntoihin. Museovirasto ja kaupunkikuvatyöryhmä eivät pidä paikkaa sopivana toimitusjohtaja Ossi Vilhun lahjoittamalle patsaalle.

Tekninen johtaja Pasi Leimi sanoo painottavansa asiantuntijalausuntoja, kun esittää päätöstä veistoksen ja suihkualtaan paikasta tekniselle lautakunnalle toukokuun alussa.

-Asiantuntijanäkemyksiä on yleensä aina kunnioitettu. Lautakunnan päätöksestä voi valittaa, ja jos päätös ei perustu oikeisiin asioihin, voi valitus mennä läpi, sanoo Leimi.

Leimi toivoo, että lahjoittaja Vilhu voisi harkita myös muita paikkoja kuten Kasinonpuistoa.

Lautakunta olisi ollut valmis hyväksymään paikaksi Raatihuoneen puiston vielä viime vuoden lopulla. Lautakunnan puheenjohtaja Joonas Grönlund (kok.) arvelee, että lausuntojen takia ”asia joudutaan harkitsemaan uudelleen”.

-Museoviraston lausunto kuulostaa aika painavalta. Se pistää miettimään, mitä nyt tehdään.

Veistoksen sijoituspaikka-asiaa valmistellut kaupunginpuutarhuri Hannu Tolonen kertoo, että kaikista jätetyistä 12 lausunnosta ja muistutuksesta ainoastaan kaksi oli paikkaa puoltavia.

-Mutta ylipäänsä pidettiin myönteisenä, että yksityishenkilö lahjoittaa taidetta kaupungille.

Tolosen mukaan kielteisten viranomaislausuntojen sisältö ei ollut mikään yllätys. Jos asia taas etenisi suotuisasti, kuvanveistäjä Markku Hirvelä viimeistelisi tekeillä olevan veistoksen, joka olisi saatu paikoilleen vielä syksyyn mennessä.

Tiedotustilaisuudessa yli kaksi vuotta sitten Kaunis Veera -patsaasta kerrottiin ikään kuin päätettynä asiana. Kaupunginjohtaja Kimmo Jarvan mukaan asiaa oli esitelty epävirallisesti kaupunginhallitukselle, joka oli näyttänyt sille vihreää valoa.

Vasta kahden vuoden kuluttua viime maaliskuussa tekninen lautakunta päätti pyytää lausuntoja patsaan sijoituspaikasta. Pasi Leimi myöntää, että asia on edennyt nurinkurisesti.

-Tässä prosessissa on hapuiltu. Ei tämä ihan täysiä tyylipisteitä saa.

Leimin mukaan oli hyvä, että asiasta virisi keskustelua ja selvisi, ettei yleisö ota veistosta vastaan ihan mukisematta.

-Piti kaivaa lakikirjat esiin ja varmistaa, että ihmisetkin pääsevät vaikuttamaan.

Joonas Grönlund pitää mahdollisena, että toisella tavalla toimimalla veistoksella voisi nyt olla yhteisesti hyväksytty paikka.

-Mielestäni jatkossa täytyy tarkkaan harkita, minkälaisissa asioissa kaupunginhallitus ryhtyy ottamaan etunojaa, ennen kuin lautakunta on päässyt asiaa käsittelemään.

Grönlund muistuttaa, ettei yksi veistos maailmaa kaada.

-Puhutaan kuitenkin pienestä asiasta. Aurinko nousee huomennakin.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju