Categories
Artikkelit

Sorjosta tulossa useita esityskausia

Televisio. Rikossarja poikii jatkuvaa palautetta ulkomailta. Sen toisella kaudella Lappeenrannan keskusta pääsee parrasvaloihin.

Petteri Värtö

TV-sarja Sorjosen tuotantotiimi aloittaa sarjan toisen kauden kuvaukset Lappeenrannassa elokuussa. Kymmenosaisen kauden käsikirjoitukset ovat vielä vaiheessa, mutta kirjoittajatiimi miettii jo seuraavia tuotantokausia, sillä sarja jatkuu pitkään.

— Ulkomainen kiinnostus takaa sen, että sarjasta tehdään useita kausia, tuottaja Matti Halonen kertoo.

Sorjosen alkuperäinen suunnitelma sisälsi kolme kautta, mutta käsikirjoittaja-ohjaaja Miikko Oikkosen mukaan konsepti kestää lisäkaudet.

Tekijät kehuvat kilvan sarjan saamaa ulkomaista palautetta, jossa korostuvat sarjan esittämä perhedraama ja tapahtumien miljöö.

— Lappeenrannan maisemat kiinnostavat ja saavat kehuja, Halonen sanoo.

Uusi kausi jatkaa niiden esittelyä.

Toinen tuotantokausi ei tuo tarinalinjaan muutoksia. Oikkonen on käänteistä ja tapahtumista vaitonainen, mutta Sorjosen perhekuvaus, Degermanin suhmurointi ja rajan ylittävä rikollisuus jatkuvat.

— Kaupungin keskusta nousee nyt paremmin esille.

Tutuista kuvauspaikoista kamera käy yhä kaupungintalolla, keskussairaalassa ja poliisiasemalla. Uusia kuvauspaikkoja on tekijöiden mukaan 40, ja niiden etsintä on yhä kesken.

— Moni mukana ollut on ehdotellut paikkoja, kun tietää, mitä etsimme.

Toiseen tuotantokauteen kuuluu kymmenen jaksoa, joissa selviteltävänä on viisi rikosta. Sarjan keskeiset hahmot jatkavat tv-elämäänsä toisen kauden jaksoissa. Mahdollisista uusista tarinaan tulevista isoista rooleista Oikkonen ei vielä paljasta mitään.

Tuotantotiimi kuvaa Lappeenrannassa kaksi viikkoa, 8.—23. elokuuta. Kaupungista haetaan kesäistä idylliä, Saimaata ja luontoa, sillä se vetoaa maailmalla.

— Alkuperäisajatus on ollut näyttää mukavia ihmisiä ja tehdä tyyliteltyä visuaalista ilmettä.

Lappeenrannan kuvauksissa on kolme isoa joukkokohtausta, joihin tekijät tarvitsevat ensimmäisen kauden tavoin satoja paikallisia avustajia. Kuvaukset päättyvät marraskuussa, ja kausi esitetään Ylen TV1:ssä todennäköisesti loppuvuodesta 2018.

Sorjosen ensimmäistä kautta on Halosen mukaan katsonut joka kolmas suomalainen.

— Sitä on kiitetty perhedraamana. Kotimaisista katsojista naisia on 55 prosenttia.

Ulkomailla sarjaa on näytetty Bordertown-nimellä toistaiseksi noin 40 maassa.

Sorjonen on Nordic Noiria: alavaloa ja usvapeltoja, joiden kylmäävää uhkaa leikkaavat lämpimät perhesuhteet.

— Ilman stereotypioiksi haukuttuja elementtejä se olisi amerikkalaistyylinen rikossarja, eikä ehkä kiinnostaisi, Halonen puolustaa lajityyppiä.

Sorjosen kuvausvalmistelut alkavat toukokuussa. Avustajiksi haluavat voivat ilmoittautua osoitteeseen avustajat@fisherking.fi.

Kierros valmis

Lappeenrannan kaupungin valmistelemat Sorjos-kierrokset käynnistyvät 9. kesäkuuta.

Tunnin mittaiselle suomenkieliselle kierrokselle lähdetään Lappeenrannan matkailuneuvonnasta (Brahenkatu 1) kesä—elokuussa perjantaisin kello 14.

Kierros valottaa Lappeenrannassa kuvatun sarjan taustoja ja tutustuttaa sen keskeisiin kuvauspaikkoihin.

Kierroksia järjestetään tilauksesta ryhmille myös englanniksi.

Lisätietoja p. 05 667 788 tai lappeenranta@gosaimaa.com

Kirjoittaja:
Petteri Värtö