Urheilijoille uusi väylä opintoihin Etelä-Karjalassa

Uudistus. Saimaan ammattikorkeakoulu ja Etelä-Karjalan liikunta ja urheilu suunnittelivat urheilijoille opintopolun, joka valmistaa ammattikorkeakouluopintoihin. Opiskelu auttaa siinä, ettei urheilija jää uran jälkeen tyhjän päälle.

Anssi Silvennoinen

Urheilijoille räätälöity opiskelutarjonta laajenee Etelä-Karjalassa. Saimaan ammattikorkeakoulun avoimiin opintoihin on luotu maksullinen urheilijan opintopolku -kokonaisuus, jonka suunnittelussa on mukana myös Etelä-Karjalan liikunta ja urheilu (Eklu).

Hakuaika urheilijan opintopolkuun on 10. huhtikuuta-1. toukokuuta. Opiskelu alkaa 15. toukokuuta, jos mukaan tulee vähintään 20 opiskelijaa.

-Samanlaisia malleja on muualla Suomessa. Nyt tätä aletaan ensimmäisen kerran toteuttaa käytännössä Etelä-Karjalassa, Eklun seurakehittäjä Sakari Pusenius kertoo.

Saimaan ammattikorkeakoulun järjestämä urheilijan opintopolku sisältää 60 opintopisteen opinnot, jotka on tarkoitus suorittaa puolessatoista vuodessa.

Se vastaa siis avoimessa ammattikorkeakoulussa jo pitkään tarjolla olleita erilaisia polkuopintoja, jotka ovat maksullisia versioita tutkintoon johtavan koulutuksen ensimmäisen vuoden sisällöistä.

Urheilijan opintopolun suorittaneilla on mahdollisuus hakea tutkinto-opiskelijaksi ammattikorkeakoulujen erillishaussa.

-Urheilupuolelta on tullut tarve ja toive, että meidänkin alueellemme tulisi tällainen mahdollisuus urheilijan urapolulle. Siitä asiaa lähdettiin miettimään, miten voimme toteuttaa sitä urheilijoille sopivasti, Saimaan ammattikorkeakoulun koulutuspäällikkö Petra Yli-Kovero kertoo.

Luodussa urheilijan opintopolussa on 15 opintopistettä urheilu-uraan ja sen kehittämiseen liittyviä opintoja. Niiden suunnittelussa Eklun asiantuntijoilla on ollut merkittävä rooli.

-Niitä sisältöjä meillä ei ole muuten tarjolla, eli ne eivät ole osia mistään meillä tarjolla olevasta tutkinnosta. Ne on kehitetty nimenomaan tähän kokonaisuuteen. Ne voidaan kuitenkin hyväksyä esimerkiksi liiketalouden vapaasti valittavien opintojen puolelle, Yli-Kovero kertoo.

Mukaan on etsitty ja valittu opintoja, jotka olisivat mahdollisimman itsenäisesti suoritettavia eli ajasta ja paikasta riippumattomia.

-Tässä on pyritty löytämään ratkaisuja siihen, miten urheilija pystyy ajoittamaan opintonsa urheilu-uransa oheen. Urheilijoillahan on haaste päästä tiettyyn aikaan oleville luennoille, Yli-Kovero toteaa.

Eklun Puseniuksen mukaan urheilijan on hyvä suunnitella ja valmistella urheilu-uransa jälkeistä elämää hyvissä ajoin.

-Tätä urheilijan opintopolkua voi miettiä yhtenä vetovoimatekijänä edustustason urheilijoille, jotka tulevat Etelä-Karjalaan. Tämän on tarkoitus olla joustava tapa opiskella ja mahdollistaa myöhemmät jatko-opinnot, ettei urheilu-uran päätyttyä jää tyhjän päälle.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen