Ylisuurista ryhmistä on tehty kantelu

Varhaiskasvatus. Kaupungin mukaan ryhmäkoot ovat pysyneet lain määräämissä rajoissa.

Jaakko Kinnunen

Etelä-Suomen aluehallintovirastoon on tehty kantelu Lappeenrannan varhaiskasvatuksen liian suurista lapsiryhmistä. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle.

Kantelun mukaan Lappeenranta ei ole puuttunut liian suuriin ryhmäkokoihin, vaikka ongelmista on kerrottu esimiehille ja kasvatus- ja opetustoimen johdolle. Kantelun mukaan useissa päiväkodeissa suurin sallittu lapsiryhmän koko ylittyy toistuvasti.

Varhaiskasvatusjohtaja Päivi Virkki toteaa, ettei kaupunki vielä tiedä tarkemmin kantelun sisältöä.

-Olemme pyytäneet lisätietoja aluehallintovirastolta, jotta voimme antaa oman selvityksemme. Tässä suhteessa asia on vielä kesken, Virkki sanoo.

Kaupungin näkökulma on, että ryhmäkoot ovat pysyneet lain määrittämissä rajoissa.

-Alle kolmevuotiaiden ryhmissä on ollut tilapäisiä ryhmäkokojen ylityksiä. Varhaiskasvatuslaki kuitenkin sallii tilapäiset ylitykset, Virkki sanoo.

Ryhmäkoot ovat kasvaneet hiukan viime vuonna tehtyjen muutosten jälkeen. Samalla henkilöstömäärä on laskenut. Henkilöstön työkuormaa on tarkoitus helpottaa rekrytoimalla viisi uutta erityisopettajaa päiväkoteihin.

-Keskimääräinen ryhmäkoko päivittäin paikalla olevien lasten kohdalla on ollut 15, kun se voisi olla 21. Kun käyttöaste oli pienempi, ryhmäkoko oli vajaa 15. Käyttöasteen nosto on ollut muutosten tavoitteena, Virkki sanoo.

Lappeenrannan henkilömitoituksessa neljää alle 3-vuotiasta kohden täytyy olla yksi vastuuhenkilö. 3-6-vuotiailla suhdeluku on kokopäivähoidossa 1:7 ja vuorohoidossa 1:8.

Varhaiskasvatusjohtaja korostaa, ettei erityistä ja tehostettua tukea kaipaavien lasten määrä ole kasvanut. Tehostettua ja erityistä tukea saa 408 lasta, kun varhaiskasvatuksen piirissä on kaiken kaikkiaan 3 200 lasta. Joidenkin lasten ongelmallisuus on kuitenkin muuttunut.

-Kuormittuneisuutta on ollut aina, työ on sekä fyysisesti että henkisesti raskasta. Psykososiaaliset pulmat ovat lisääntyneet, mikä varmasti rasittaa työntekijöitä, Virkki toteaa.

Varhaiskasvatukseen kohdistuneiden säästöjen vaikutuksista tehdyssä selvityksessä todetaan, että päiväkotien henkilöstö on kokenut henkilövähennykset ja säästöt kuormittaviksi. Myös tiedonkulkua on moitittu riittämättömäksi.

-Viesti on ollut sellainen, että tieto ei ole kulkenut riittävän hyvin. Kehitämme tiedonkulkua siten, että tieto olisi jatkossa saatavilla yhdessä nipussa, Virkki kertoo.

Varhaiskasvatuksen muutokset

Kaupunki säästää varhaiskasvatuksesta 3,7 miljoonaa vuosien 2017 ja 2018 aikana.

Kaupunki päätti viime elokuussa rajata lasten päivähoito-oikeuden 20 tuntiin, jos lapsen vanhemmat eivät ole töissä, opiskele tai toimi yrittäjänä.

Päiväkotien käyttöastetta on tarkoitus nostaa 70 prosentista 85 prosenttiin.

Kirjoittaja:
Jaakko Kinnunen