Jätelietteet yhteiseen biokaasulaitokseen

Lappeenranta. Lappeenrannan Energia kaavailee yhteistä biokaasulaitosta UPM:n kanssa. Suuryksikkö tulisi Kaukaan tehdasalueelle.

Anne Kotiharju

Lappeenrannan Energia ja UPM ovat suunnitelleet yhteistä biokaasulaitosta Kaukaan tehdasalueelle. Joidenkin kymmenien miljoonien eurojen investointi tuottaisi liikennepolttoainetta. Hanke saisi vauhtia, jos Etelä-Karjalan jätehuollon (EKJH) Kukkuroinmäelle kaavailema pienempi laitos etenee suunnitellusti.

Kukkuroinmäelle kaavailtu noin yhdeksän miljoonaa euroa maksava laitos käsittelisi biojätettä ja lietettä noin 20 000 tonnia vuodessa. Laitos valmistuisi  ensi vuoden loppuun mennessä.

Kaukaan tehdasalueelle tuleva suuryksikkö olisi investointina vähintään kaksi kertaa Kukkuroinmäen laitosta suurempi.

-Investointina se olisi tuplahintainen tai yli. Varsinainen laitos olisi suhteessa vielä suurempi, koska hinta suhteellisesti halpenee koon kasvaessa, selvittää Lappeenrannan Energian toimitusjohtaja Reijo Kolehmainen.

Selvityksiä ja laskelmia yhteislaitoksesta on tehty.

-Jos UPM:n ja meidän jätevesilietteet laitettaisiin yhteen, saataisiin kaasua huomattavasti enemmän kuin Kukkuroinmäen laitoksesta. Kukkuroinmäki ikäänkuin herättelisi markkinoita liikennekäyttöön tulevalle biokaasulle.

UPM:n Kaukaan tehdasintegraatin johtaja Teuvo Solismaa sanoo UPM:n odottavan Lappeenrannan Energian linjauksia.

-Jos energiayhtiö päättää toteuttaa laitoksen, niin UPM on valmis tulemaan mukaan. Hanke on vakavasti otettava ja olemme siitä kiinnostuneita.

Nykyisin UPM:n jätevesilietteet poltetaan tehdasalueella sijaitsevassa Kaukaan Voimassa. Sen omistavat suunnilleen puoliksi Lappeenrannan Energia ja UPM:n Pohjolan voima.

-Eihän ne meidän lietteet mitään hyvää polttoainetta ole. Kaukaan Voima on tällä hetkellä meidän kanava päästä niistä lietteistä eroon. Uutta mädätyslaitosta ei kuitenkaan kannata tehdä pelkästään meidän omille lietteille, selvittää Solismaa.

Biokaasulaitokselle on jo katsottu paikka Kaukaan tehdasalueelta.

-Se tulisi nykyisen Kaukaan lietteenkäsittelyn yhteyteen, lietteen puristuslaitoksen läheisyyteen.

Reijo Kolehmaisen mukaan Kaukaan Voima voisi korvata yhtenä polttoaneena käytetyn UPM:n jätelietteen.

-Lietteen lämpöarvo on pieni eli nykytilanne on lähinnä tuon lietteen hävittämistä.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju