Categories
Artikkelit

Joutsenolaiset ylistävät hyvää yhteishenkeään

Joutseno. Joutseno-päivien hilpeässä tunnelmassa tavattiin vanhoja tuttuja, tanssittiin lavista ja kuultiin vanhoja viisuja.

Petteri Lindholm

Anna-Liisa Tyrmi, Edvin ja Pirkko Kaivola sekä Eva Seppänen kokoontuivat lauantaina Joutseno-päiville. Osa joutsenolaisnelikosta on käynyt lähes kaikilla Joutseno-päivillä sen jälkeen, kun järjestäminen aloitettiin vuonna 1972.

— Yhteiset kokoontumiset ovat tärkeitä. Tänne tullaan tapaamaan vanhat tutut. Johan tässä tunnetaan liki puolet Joutsenon väestä, Pirkko Kaivola sanoo.

Anna-Liisa Tyrmi ehti asua vuosikymmeniä Ranskassa, mutta palasi muutama vuosi sitten takaisin Joutsenoon.

— Kerran joutsenolainen on aina joutsenolainen, eikä Karjala lähde ihmisestä, vaikka ihminen lähtisi Karjalasta, Tyrmi hauskuttaa seuruetta.

 

Joutseno-päivien yleisöä helli pilvettömältä taivaalta paistava aurinko. Keskiviikkona alkaneiden rientojen huipentumaa vietti Joutsenon torilla noin 500-päinen yleisö.

Torilla vaihdettiin kuulumisia, otettiin jumppa-askeleita lavatanssin tyyliin, syötiin lepuskoja ja rieskoja sekä kuultiin muun muassa Juha Kuorttisen kantele-esitys. Ämpäreitäkin jaettiin.

— Jätkän pätkät, parrun pätkät, sinisellä Saimaalla seilattiin, hoilasi puolestaan Leijonat-nimellä esiintynyt joutsenolaispoppoo.

Leijonat esittivät torilla hilpeän mukaelman Kaunis Veera eli ballaadi Saimaalta -elokuvasta musiikin kera. Esityksessä viettelevä Veera pani venemiesten päät pyörälle.

 

Vuoden joutsenolaiseksi valittiin liikunnanohjaaja Maija Rajala, jonka jumpissa ja kuntosaliryhmissä varsinkin Joutsenon iäkkäämpi väki on oppinut huolehtimaan kunnostaan. Valinnastaan silminnähden ilahtunut Rajala sanoo olevansa erittäin yllättynyt.

— Olen äimän käkenä. En ajatellut, että minun pitämilläni tunneilla olisi niin merkitystä ihmisille. Olen kyllä paasannut kuin pappi, että kunnosta on pidettävä huolta, ja ilmeisesti ihmiset ovat sitten lopulta kuunnelleet, Rajala naurahtaa.

Rajalan päivä sujui hyvin heräämisestä lähtien.

— Aamulla tiesi, että on tulossa hyvä päivä, kun uuni lämpeni juuri sopivaksi, niin tuli kauniita rieskoja.

Loppuvuonna 70 vuotta täyttävä Rajala on asunut Joutsenossa tasan 50 vuotta.

— Joutsenossa on mahtava yhteishenki. Kun jotakin halutaan saada tehtyä, niin yhdessä se saadaan aikaan.

 

Uudeksi rieskaemännäksi nimettiin Terttu Ahonen.

Joutseno-päiviä järjestävän kotiseutuyhdistyksen sihteeri Mirja Rantala kiitteli Ahosta ruokaperinteiden ylläpitämisestä ja hänen järjestämistään rieskakursseista, jollaiselle Rantala itsekin osallistui toissa vuonna.

Tulentallojan kunniaa saa yhä kantaa viime vuonna valittu Ilkka Pöyhiä. Uusi nimitetään vasta ensi vuonna.

 

Kirjoittaja:
Petteri Lindholm