Opetuslupahaussa jo kuudetta kertaa

Koulu. Lappeenrannan kristillinen koulu hakee taas perusopetuslupaa, joka muuttaisi yksityisen koulun oppilaille maksuttomaksi.

Helmi Muhonen

Lappeenrannassa on tarvetta kristilliselle koululle. Näin uskoo Lappeenrannan kristillinen kasvatus -yhdistys, joka jätti heinäkuun lopussa valtioneuvostolle hakemuksen perusopetusluvasta jo kuudetta kertaa.

Ensimmäinen hakemus tehtiin 2000-luvun alussa. Päätökset ovat olleet kielteisiä. Viimeisin niistä tuli kesäkuussa.

— Positiivista on se, että valtioneuvosto totesi koulun ammatilliset edellytykset ja opetussuunnitelman hyviksi, Lappeenrannan kristillinen kasvatus -yhdistyksen puheenjohtaja Tuomo Liimatainen kertoo.

Viime kerralla lupaa haettiin sekä ala- että yläkoululle, nyt vain luokka-asteille 1.—6. Viimeisin hakemus kaatui siihen, ettei koululle nähty tarvetta, koska Etelä-Karjalan oppilasmääriin ei ole tulossa nousua.

Päätöksessä viitattiin myös Lappeenrannan kaupungin lasten ja nuorten lautakunnan lausuntoon, jonka mukaan koulu olisi rasite Lappeenrannan kaupungin taloudelle.

Uusi koulu ei vähentäisi kustannuksia, sillä lausunnon mukaan kouluun siirtyisi yksittäisiä oppilaita eri luokilta ja kouluista. Lisäksi perusopetusluvan myötä kaupungin pitäisi maksaa jokaisesta muun kuin oman kunnan perusopetuksessa olevasta oppilaasta kotikuntakorvausta.

 

Tällä hetkellä Lappeenrannan kristillinen koulu toimii yksityiskouluna, ja siellä on viisitoista oppilasta. Opetus maksaa oppilaalta 130 euroa kuukaudessa.

— Näemme, että perheillä on oikeus valita arvojensa mukaista kasvatusta ja opetusta, kristillisen koulun rehtori Essi Martikainen toteaa.

Jos perusopetuslupa myönnettäisiin, muuttuisi koulu maksuttomaksi oppilaalle. Koulu myös siirtyisi perusopetuslain alaiseksi.

 

Lasten ja nuorten lautakunta on aiemmin todennut, että koulu monipuolistaisi kaupungin palveluita ja valinnanmahdollisuuksia.

— Lupia kristillisiin kouluihin on saatu muualla Suomessa, miksei Lappeenrannassakin, Liimatainen toivoo.

Martikaisen mukaan kielteiset päätökset ymmärrettäisiin, jos koulun opetus olisi retuperällä.

— Opetuksen laadusta ei tingitä. Nyt ollaan pystytty tarjoamaan hyvää opetusta.

Perusopetuslupa toisi vakautta ja liikkumavaraa koulun talouteen.

Lupahakemus on tehty maksimissaan 200 oppilaan koululle. Koulu odottaa oppilasmäärän täyttyvän pikkuhiljaa. Lupaa varten tehdyn oppilasarvion ja -kyselyn mukaan koulussa olisi ensi elokuussa liki viisikymmentä oppilasta, jos perusopetuslupa ensi lukuvuodelle saadaan.

Koulu toimii toistaiseksi Lappeenrannan helluntaiseurakunnan tiloissa Armilankadulla.

 

Kirjoittaja:
Helmi Muhonen