Sote-keskus sopisi Vapaudenaukiolle

Sote-uudistus. Eksoten hallituksen puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen (sd.) innostui keskustasta.

Anne Kotiharju

Lappeenrannan Vapaudenaukiolle saattaa nousta Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) sote-keskus. Ainakin Eksoten hallituksen puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen (sd.) liputtaa jo nyt Vapaudenaukion puolesta.

-Haluamme kilpailukykyisen ja vetovoimaisen sote-keskuksen sekä Imatran että Lappeenrannan keskustaan. Lappeenrannassa katse kohdistuu Vapaudenaukiolle, ja uskon, että asiakkaat olisivat sijaintiin erittäin tyytyväisiä, arvioi Vesterinen.

Kaupunki kilpailuttaa parhaillaan Vapaudenaukion tonttia Villimiehenkatu 10:ssä poikkeuksellisten vaiheiden jälkeen. Tonttia oltiin jo antamassa Rakennusliike Evälahdelle, mutta kilpailutusprosessi päätettiin panna uusiksi.

Eksoten selvittelyt keskustoihin kenties tulevista sote-keskuksista ovat kesken. Eksoten hallitus saa ensi keskiviikkona asiasta väliraportin, minkä jälkeen tehdään lisäselvityksiä. Päätöksiä päästään tekemään myöhään syksyllä, jolloin tiedetään, millaiseksi perustuslakiin törmännyt valinnanvapauslaki muodostuu.

Asian ympärillä selvästikin jo kuohuu. Eksoten toimitusjohtajan Pentti Itkosen mukaan moni keskustaan sote-keskusta rakentamaan ja rahoittamaan mielivä taho on jo ollut yhteydessä Eksoteen.

Aiempien suunnitelmien mukaan Armilan terveysaseman toiminnot siirtyisivät keskussairaalan tyhjenevään korkeaan A-torniin.

Vesterisen mukaan keskustoihin tuleville sote-keskuksille on vahva kannatus.

-Mutta kyllä siitä käydään varmasti kovat keskustelut joka tapauksessa. Etenkin Imatralle on välttämätöntä saada pian uusi hyvinvointiasema, sote-keskus.

Vesterinen korostaa, etteivät keskustojen sote-keskukset kasvata Eksoten lainataakkaa.

-Eksote menisi vuokralle jonkun muun tekemiin ja omistamiin tiloihin. Näin ei synny lisävelkaa.

Toiminta tulisi Vesterisen mukaan keskustassa ”himpun verran” nykyistä kalliimmaksi.

-Mutta samalla saadaan uusia toimintoja ja tapoja palvella asiakkaita, moderneinta mahdollista sote-palvelua.

Itkonen muistuttaa, että vaihtoehtoja vasta selvitetään.

-Toivon, ettei kukaan ennen aikojaan sitoudu mihinkään vaihtoehtoon. Nyt on syytä kaikessa rauhassa kuntien kanssa miettiä palveluverkkoratkaisuja ja sote-lain sisältöä.

Eksoten pitäisi keskustassa sovitella toiminnot nykyistä pienempiin tiloihin.

-Muuten vuokra kasvaa ainakin kaksi miljoona euroa nykyistä suuremmaksi. On haettava uusia toiminnallisia ratkaisuja, hyödynnettävä digitalisaatiota ja sähköistä asiointia.

Sote-keskukseen tuotaisiin mahdollisesti myös näytteenottokeskus, työterveyspalveluja sekä suun terveydenhuolto.

-Mitä näistä kaikista saataisiin syntymään, se on suuri mahdollisuus.

Itkonen toteaa, että mitä ilmeisimmin ainakin Imatralle tulee keskustaan uusi sote-keskus.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju