Skinnarilan ja keskustan välimatkaa lyhyemmäksi

Lappeenranta. Ylioppilaskunnan puheenjohtaja haluaa lähentää opiskelijoita Lappeenrantaan ja yrityksiin. Näin useampi opiskelija työllistyisi ja jäisi kaupunkiin valmistumisen jälkeen.

Petteri Lindholm

Keskustelu Lappeenrannan teknillisen yliopiston ja opiskelijoiden olojen kehittämisestä saa Jan Saariniemen puheen kiihtymään. Lappeenrannan teknillisen yliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtajana istuva 24-vuotias myöntää innostuvansa tekemisestä, jossa pääsee vaikuttamaan.

Saariniemen puheenjohtajakaudella ylioppilaskunnan tärkeimpinä tavoitteina on ollut edistää opiskelijoiden integroitumista Lappeenrantaan.

Opiskelijat tuntevat Saariniemen arvion mukaan Lappeenrannan kaupungin, yritykset ja palvelut heikosti.

— Jos kysyn 50 opiskelijalta vaikkapa heidän lempikahvilaansa kaupungissa, hyvin harva osaa vastata. Kun kaupunkia ei koeta omaksi, on valmistumisen jälkeen helppo muuttaa muualle.

Vielä vahingollisempana Saariniemi pitää sitä, etteivät yritykset ja opiskelijat kohtaa. Saariniemi arvelee, että yritykset eivät yksinkertaisesti tiedä riittävän hyvin, mitä kaikkea opiskelijoilla olisi tarjota yrityksille.

 

Ylioppilaskunta haluaa kuroa välimatkaa lisäämällä yhteistyötä kaupungin kanssa. Apua kaivattaisiin kaupungilta varsinkin opiskelijoiden järjestämiin lukuisiin tapahtumiin.

— Tapahtumia voitaisiin järjestää keskustassa, jotta opiskelijat tulisivat tutummaksi kaupunkilaisille ja yrityksille. Kaupunki voisi tulla vastaan pienellä rahallisella panostuksella ja auttaa esimerkiksi markkinoinnissa, Saariniemi kaavailee.

Kaupungin virastot ja liikelaitokset taas voisivat hyödyntää opiskelijoita projekteissaan.

Saariniemi haluaisi kaupungin huomioivan ylioppilaskunnan enemmän myös päätöksenteossa. Esimerkiksi Skinnarilan asemakaavan valmistelussa kaupungin ja ylioppilaskunnan välillä on jo rakentava keskusteluyhteys.

— Täytyy muistaa, että olemme opiskelijoiden tärkein edunvalvoja, joten mitä useampiin asioihin meiltä pyydetään lausuntoa, sitä paremmin opiskelijat voivat osallistua kaupungin arkeen.

 

Kaupungin lisäksi ylioppilaskunta haluaisi lisätä yhteistyötä paikallisten yritysten kanssa. Monet opiskelijat haluaisivat tehdä Lappeenrannassa työharjoittelun tai jäädä kesätöihin, mutta ilman kontakteja töitä ei tahdo löytyä.

— On vaikea uskoa, että lappeenrantalaiset yritykset ovat niin valmiita, ettei työvoima kelpaa. Meiltä löytyisi edullisia tekijöitä vaikkapa kehittämään yritysten taloushallintoa.

Jan Saariniemi

Syntynyt 8.8.1993 Helsingissä.

Neljännen vuoden talousjohtamisen opiskelija.

Lappeenrannan teknillisen yliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtaja.

Lappeenrannan kaupunginhallituksen varajäsen ja kaupunginvaltuuston varavaltuutettu (vihreät).

Asuu Skinnarilassa.

 

Kirjoittaja:
Petteri Lindholm