Isojen kaupunkien kelkkaan

Kaupunkipolitiikka. Jan Vapaavuoren kutsua C21-tapaamiseen noudattavat Kimmo Jarva ja Marita Toikka haluavat vahvistaa kaupunkien roolia.

Anne Kotiharju

Lappeenrannan ja Kouvolan kaupunginjohtajat eivät ole suoralta kädeltä vaatimassa Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren (kok.) tavoin koko maakuntauudistuksen torppaamista. Kimmo Jarva ja Marita Toikka osallistuvat tänä iltana Vapaavuoren koolle kutsumaan 21 suurimman kaupungin johtajan tapaamiseen Helsingissä.

Maakuntauudistuksen jäihin pistämistä vaativat Vapaavuoren lisäksi ainakin Tampereen Lauri Lyly ja Vantaan Kari Nenonen.

-Etelä-Karjalassa maakuntauudistusta viedään eteenpäin hyvässä yhteistyössä. Merkittävä osa toiminnoista on jo maakunnallisia kuten Eksote, palo- ja pelastustoimi, maaseututoimi ja niiden lisäksi on seudullinen ympäristötoimi. Me tuemme maakuntauudistusta eikä meitä kirpaise siirtää joitakin toimintoja maakunnalle, sanoo Kimmo Jarva.

Poiketen isoimpien linjauksista Lappeenranta on valmis siirtämään työllistämisasiatkin maakunnalle.

-Niin, että sakkomaksutkin siirtyvät siinä samalla.

Jarvan mielestä tapaaminen Helsingissä on normaalia vuoropuhelua. Keskusteluyhteys toimii jo muun muassa Kuntaliiton kaupunkipoliittisessa neuvottelukunnassa, johon kuuluu 15 suurinta.

-Tarvitaan kaupunkipoliittista ohjelmaa. Kaupungeilla on erityisiä rooleja, vahvuuksia ja haasteita. Valtion pitäisi tukea kaupunkien kehitystä tarpeeksi.

Jarva korostaa, että elinvoima ja elinkeinojen kehittäminen kuuluu vahvasti kaupungeille ja kunnille.

-Ja keskuskaupungeilla on tässä vahva rooli, ja sitä pitäisi valtion tukea. Lainsäädännöllä pitäisi nykyistä selkeämmin rajata tehtävät niin, ettei maakunnille tule päällekkäisiä tehtäviä elinvoima-asioissa kaupunkien kanssa.

Marita Toikka sanoo, että kun sote- ja maakuntauudistus on pitkittynyt, on Kouvolassa ja Kymenlaaksossa jo otettu palloa omiin käsiin. Toikasta on hyvä, että maakuntauudistusta kyseenalaistetaan.

-On ihan hyvä asia nostaa esille, mitä sillä uudistuksella saavutetaan. Säästöt tulevat pitkälti soten ansiosta. Itse näen, että meille tulee päällekkäistä hallintoa Suomeen tällä muutoksella.

Jarva ja Toikka eivät koe vastakkainasettelua isoimpien ja keskisuurten kaupunkien välillä. Kummankin mielestä vahva metropoli on tärkeä.

-Lappeenranta on kahden metropolin, Pietarin ja Helsingin, välissä. Joskus tuntuu, että Pietari säteilee tänne enemmän elinvoimaa kuin Helsinki, toteaa Jarva.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju