Upseerikerho on kallis vuokrattava

Lappeenranta. Kaupungin arvio upseerikerhon vuokrasta hirvittää upseerikerhoyhdistystä. Yhdistys toivoo, että se voisi vuokrata rakennuksen valtiolta.

Etti Kantola

Lappeenrannan kaupungin ehdottama upseerikerhon vuokrataso yllätti Lappeenrannan upseerikerhoyhdistyksen.

— Ensimmäiset luonnokset vuokramäärästä näyttävät niin kovilta, että yhdistys ei siitä ehkä selviä, sanoo puheenjohtaja Ilkka Kemppi.

Kaupunki ja yhdistys ovat neuvotelleet mallista, jossa kaupunginyhtiö Lappeenrannan yritystila ostaisi kerhokiinteistön ja vuokraisi sen kaupasta koituvat kulut kattavalla vuokralla. Yhdistyksen maksettavaksi koituisi pääomavuokra kaupungille sekä kiinteistön hoitokulut. Kemppi ei kerro esitettyä vuokran suuruutta.

 

Pääomavuokraan sisältyisi muun muassa kauppahinnan, verojen ja vakuutuksien lisäksi kuluja, joista osa ja niiden suuruus tulivat yhdistykselle yllätyksenä. Tällaisia ovat esimerkiksi sähköliittymä sekä palovaroitin- ja hälytysjärjestelmät. Ylläpitokuluihin kuuluvat esimerkiksi lämmitys ja kiinteistönhoito. Kuntoarvion mukaan remontointi veisi noin 400 000 euroa kymmenen vuoden aikana.

Neuvottelut jatkuvat, mutta Kemppi epäilee, että hintalappu on yhdistykselle liian suuri.

— Nykylaskelmilla tuntuu, ettemme voi tällaiseen sitoutua. Jos resurssimme eivät riitä, emme voi ehdoin tahdoin yrittää hoitaa upseerikerhoa sydänverellä.

Kaupunki ja Senaatti-kiinteistöt neuvottelevat yhä muun muassa kauppahinnasta, joka vaikuttaisi muihin ratkaisuihin. Senaatin käyttämä ulkopuolinen hinta-arvio on 100 000—200 000 euroa.

 

Kemppi uskoo, että jokin ratkaisu asiaan löytyy.

— Kyllä minä uskon, että vuodenvaihteen jälkeenkin upseerikerho toimii. Mutta sitä en uskalla sanoa, kuka on kiinteistön omistaja.

Jos neuvottelut kaupungin kanssa eivät johda tulokseen, yhdistys on valmis kääntymään Senaatti-kiinteistöjen puoleen.

— Yksi vaihtoehto on, että voisimme jatkaa Senaatin vuokralaisena.

Senaatti teki viime syksynä upseerikerhosta vuokratarjouksen. Sen voimassaolosta yhdistys ei tiedä.

— Alustavan tarkastelun perusteella se sopimus tulisi yhdistykselle huomattavasti edullisemmaksi kuin vuokrata kaupungilta.

Upseerikerhoa myyvän Senaatti-kiinteistöjen myyntipäällikkö Asko Taskila toivoo Lappeenrannan kaupungilta ratkaisua mahdollisimman pian, sillä Puolustusvoimat lopettaa vuokran maksun vuodenvaihteessa.

— Neuvotteluissa ei ole päivämäärärajaa. Toivomme kaupungilta tietoa, jotta voimme tehdä omat johtopäätöksemme siitä, miten edetään.

Senaatti ei voi tinkiä hinnasta merkittävästi, sillä sen pitää myydä käypään hintaan.

Jos neuvottelut kariutuvat, Taskilan mukaan upseerikerho tulee julkiseen myyntiin ja siitä pyydetään tarjouksia. Myynnin aikana on mahdollista, että Senaatti vuokraa rakennuksen.

— Niin kauan kuin muuta omistajaa ei ole, se pyritään vuokraamaan.

Senaatti voi toimia vuokranantajana vain tilapäisesti. Pitkäaikainen vuokrasopimus ei Taskilan mukaan tule kysymykseen, sillä pyrkimyksenä on kiinteistön myynti, ja vuokrasopimus siirtyy uudelle omistajalle.

— Tilanteesta riippuen vuokraus voi olla hyöty tai haitta.

 

Puolustusvoimat luopui upseerikerhosta

Senaatti-kiinteistöt myy Lappeenrannan upseerikerhoa. Senaatti-kiinteistöt on valtion liikelaitos.

Taustalla on valtion käytön loppuminen, koska Puolustusvoimat lopetti toimintansa Rakuunamäellä.

Senaatin pitää myydä kiinteistö joko julkisesti tai suorakaupalla ilman kilpailutusta julkisyhteisölle, kuten kunnalle.

Suorakaupassa kiinteistöstä pitää maksaa käypä hinta.

Lappeenrannan kaupunki ei halua maksettavakseen mitään upseerikerhosta koituvia kustannuksia.

 

Kirjoittaja:
Etti Kantola