Lappeenranta luopumassa aikuislukiosta

Säästöt. Toimialajohtajien talousarvioesitys etsii säästöjä, jotta rahaa riittäisi uusiin kohteisiin. Kaupunkilaiset pääsevät antamaan suoraa palautetta.

Etti Kantola, Anne Kokkonen

Aikuislukiotoiminta on joutumassa katkolle Lappeenrannassa. Kaupungin toimialajohtajien talousarvioesitys ehdottaa nykymuotoisesta aikuislukiosta luopumista asteittain vuodesta 2018 alkaen.

Esitystä perustellaan taloudellisella säästöllä sekä aikuislukion vähäisellä opiskelijamäärällä. Aiemmin suosittu opiskelumuoto on hiipunut yhteiskunnan muuttuessa, ja tällä hetkellä neljällä vuosikurssilla on yhteensä vain 22 opiskelijaa.

— Aikuislukiosta saatava säästö olisi kokonaisuudessaan 170 000 euroa vuodessa, mutta summa jää alussa pienemmäksi, jos lakkauttaminen tehdään vaiheittain. Säästyvät rahat siirrettäisiin nuorten perus- ja lukio-opetukseen, hyvinvointi- ja sivistyspalvelujen toimialajohtaja Tuija Willberg toteaa.

Nykyiset opiskelijat saisivat suorittaa ylioppilastutkintonsa aikuislukiossa, mutta uusia opiskelijoita ei sinne enää otettaisi. Mahdollisuus aineopintojen suorittamiseen Lappeenrannan lukioissa säilyisi, mutta aikuisopiskelijat joutuisivat vastedes maksamaan opinnoistaan kustannuksia vastaavan maksun.

Willbergin mukaan on puhuttu myös mahdollisuudesta järjestää lukiokurssien muotoisia kursseja kansalaisopistossa. Nykyistä tiiviimmille ja nopeammin eteneville kursseille on ollut tilausta.

Toimialajohtajien listalta löytyy myös päivähoidon palveluseteleitä, omatoimikirjastoja, uusia lähiliikuntapaikkoja sekä kaupungintalon edustatorin kunnostusta. Näistä ja muista kaupunkilaisia koskettavista hankkeista voi antaa tällä viikolla palautetta suoraan toimialojen johtajille ennen esitysten lähtöä lautakuntakierrokselle.

Palautetta voi antaa kasvokkain tai netissä. Verkkokysely on avoinna kaupungin kotisivulla 22. lokakuuta saakka. Myös toimialajohtajien talousarvioesitys löytyy kokonaisuudessaan verkosta.

Tarkoituksena on ottaa asukkaat mukaan taloudenpidon suunnitteluun osana parhaillaan vietettävää Euroopan demokratiaviikkoa. Toimialajohtajat muistuttavat kaupungin taloudellisen liikkumavaran olevan pienen, ja jonnekin tehtävä lisäpanostus vaatii säästöjä jossain muualla.

Kaupungin lautakunnat käsittelevät toimialajohtajien talousarvioesityksen loka—marraskuun vaihteessa. Lautakuntien jäsenet saavat tiedokseen julkaisukelpoiset palautteet esityslistan liitteenä, jolloin niistä tulee julkisia. Esityslistateksteihin tulee myös kooste palautteista.

Talousarvioesitys etenee kaupunginhallituksen käsittelyyn marraskuussa ja valtuustoon joulukuussa, jonka jälkeen se on kaupungin ensi vuoden budjetti.

Johtajat tavattavissa

Toimialajohtajat sekä kulttuuri- ja liikuntatoimenjohtajat ovat tavattavissa kaupungintalon aulassa seuraavasti:

ti 17.10. klo 12—13 Pasi Leimi, toimialajohtaja

ke 18.10. klo 12—13 Päivi-Linnea Pötry, kulttuuritoimenjohtaja

to 19.10. klo 12—13 Tuija Willberg, toimialajohtaja

pe 20.10. klo 12—13 Ilkka Oksman, liikuntatoimenjohtaja

 

Kirjoittaja:
Etti Kantola, Anne Kokkonen