Monitoimihallin ympärillä paljon avoimia kysymyksiä

Jäähalli. Kisapuiston jäähallin tulevaisuudessa korvaavan monitoimijäähallin hintahaitari on leveä, mutta yhtä lailla hämärän peitossa ovat vielä uuden jäähallin vuosittaiset käyttömenot.

Kalle Sipiläinen

Lappeenrannan kaupunginvaltuusto päätti maanantaina käynnistää uuden monitoimijäähallin suunnittelutyön.

Kisapuiston jäähallin tulevaisuudessa korvaavan monitoimihallin hintahaitari on leveä (25—50 miljoonan euroa), mutta yhtä lailla hämärän peitossa ovat vielä uuden jäähallin vuosittaiset käyttömenot.

— Se riippuu aivan älyttömästi siitä, missä laajuudessa hanke toteutetaan, minne rakennetaan ja mitkä lajit sinne tulevat. Sitä ei voida tietää, ennen kuin eri vaihtoehdot on eroteltu tarkemmassa suunnittelussa, Lappeenrannan strategia- ja rahoitusjohtaja Olli Naukkarinen sanoo.

Linjausta ei ole myöskään siitä, kuinka suuri osuus käyttömenoista viedään käyttäjämaksuihin.

— Emme tiedä, paljonko nykyistä enemmän seurat ovat valmiita maksamaan. Nämä kaikki asiat vaikuttavat.

 

Muualta Suomesta on kerätty kokemuksia vastaavan kokoisista halleista. Niiden perusteella uuden jäähallin käyttökustannuksiksi arvioidaan vuositasolla noin 2,5 miljoonaa euroa. Kisapuiston nykyisen pääjäähallin kokonaiskäyttömenot olivat viime vuonna yhteensä noin 1,3 miljoonaa euroa ja tulot noin 200 000 euroa

Roimasti kasvavat käyttökustannukset johtuvat halli-investoinnista, joka toteutetaan lainarahalla. Modernin talotekniikan ansiosta hallin energiakulutus todennäköisesti laskee nykyisestä.

— Yksi keskeinen tekijä on rakennusurakan suuruus. Jos se on viisi miljoonaa enemmän tai vähemmän, tottakai se vaikuttaa 30 vuoden ajan siihen, paljon pääomakustannus on. Pääomakustannus saadaan, jos on tietyt oletukset korkotasosta ja rakennuksen elinkaaresta.

 

Uuden hallin sijaintipaikalla on Naukkarisen mielestä vielä tässä vaiheessa turha spekuloida.

Hän kuitenkin toivoo, että se katsotaan erittäin huolella, koska jäähallin paikka päätetään vuosikymmeniksi eteenpäin.

— Eri sijaintipaikoilla on puolensa. Kisapuistossa voidaan tukeutua muuhun jääurheiluun, mutta jos haetaan ulkopuolisia tuottoja, sijainti lähempänä keskustaa on silloin ehkä potentiaalisempi. Virkamiehet selvittävät varmasti kaikki vaihtoehdot tasapuolisesti.

Pian julki tulevassa kaupungin pitkäntähtäimen investointiohjelmassa jäähalli on otettu mukaan 30 miljoonalla eurolla. Naukkarinen korostaa, että kyseinen luku on ohjelmassa ainoastaan siksi, koska jollain tavoin pitää selvittää, paljon kaupungin investoinnit maksavat yhteensä.

— Luku ei ota kantaa siihen, maksaako halli 20 miljoonaa vai 40 miljoonaa. Se on vain tekninen luku, joka ei ohjaa suunnittelua millään tavoin, vaan tehdään arvio ja sen perusteella katsotaan, paljon halli maksaa.

Uuden monitoimihallin hankesuunnittelun tulee olla valmis viimeistään syyskuun 2018 alkuun mennessä. Hallin pitäisi olla valmis viimeistään vuonna 2021.

 

Kirjoittaja:
Kalle Sipiläinen