Nuijamieheen tulossa monitaiteellinen tila

Lappeenranta. Taiteilijaryhmä neuvottelee kiinteistön omistavan Osuuspankin kanssa. Kulttuuritila palvelisi monia erilaisia käyttäjäryhmiä.

Henri Pitkänen

Elokuvateatteri Nuijamiehen tyhjiin tiloihin Lappeenrannassa suunnitellaan vapaan taiteen tilaa. Hankkeen takana oleva taiteilijayhteenliittymä on tehnyt selkeät suunnitelmat tilankäytön suhteen.

Nuijamiehestä suunnitellaan hankkeen esittelytekstin mukaan tilaa, näyttämöä, galleriaa, kahvilaa ja salia, jossa järjestetään esityksiä, konsertteja, art house -elokuvanäytöksiä, näyttelyitä, luentoja, koulutuksia, tapahtumia sekä työpajoja eri taiteen aloilta.

Tilat olisivat myös tilapäisesti käytössä taiteilijoiden residenssi- ja työskentelytiloina sekä vuokrattavissa yksityistilaisuuksiin. Keskiviikkona selvisi, että elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki on lupautunut tilahankkeen suojelijaksi.

Hankkeen toteutuminen on monen mutkan takana, sillä hankkeella ei ole rahoitusta, Pormestarinkorttelin kaava ei ole vielä valmis ja Nuijamiehen suojelusta ei ole päätöstä. Kaavaluonnosta odotetaan nähtäville loka-marraskuun vaihteessa.

Nuijamies-ryhmittymä neuvottelee kiinteistön omistavan Osuuspankin kanssa asiasta, mutta mikäli hanke toteutuisi, tilalle olisi tulossa monenlaista käyttöä.

Elokuva | Nuijamiehessä esitettäisiin joka viikko yksi feature-elokuva. Ohjelmistorunko muodostuisi Lappeenrannan uuden elokuvakerhon omasta ohjelmistosta ja Kansallisen audiovisuaalisen arkiston aluesarjasta.

Elävä musiikki | Nuijamiehessä esiintyisi monipuolisesti kansainvälisiä sekä paikallisia yhtyeitä ja esiintyjiä. Kerran kuussa Teemaklubi-illat, joissa olisi vaihtuvia eri tyylilajien edustajia.

Teatteri | Lappeenrannassa on esittelytekstin mukaan laaja teatterikenttä, ja Nuijamies toimisi uutena ja yhteisenä kotinäyttämönä paikallisille ryhmille sekä vierailuareenana kaupungin ulkopuolisille teattereille. Myös muunlaisia teatterityylejä, kuten nukketeatteria olisi tarjolla.

Tanssi | Lappeenrannassa on alkuvuodesta perustettu ammattiteatteri Lappeenrannan Tanssiteatteri, jolle Nuijamies olisi potentiaalinen kotinäyttämö. Vierailuesityksiä järjestettäisiin vuosittain kahdeksan.

Tilat | Nuijamiehen tila koostuisi neljästä osasta. Pääsalissa järjestettäisiin esitystoimintaa, aulassa toimisi pienen näyttämön ja gallerian lisäksi kahvila ja yläkerran tila toimisi takahuoneena ja työpajatilana.

Piha-alueita hyödynnettäisiin erityisesti tapahtumien yhteydessä. Toiminnan laajetessa myös viereisen Kino-Aulan tyhjiä tiloja voisi hyödyntää.

Kirjoittaja:
Henri Pitkänen