Proteiiniprojekti sai ison rahoituksen

Lappeenranta. Yliopiston työryhmän tavoitteena on siirtää tuotannon kokoluokka kahvikupeista ämpäreihin.

Juhana Nyman

Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) tutkijoiden Jero Aholan ja Juha-Pekka Pitkäsen johtama työryhmä on saanut 500 000 euron rahoituksen Tulevaisuuden tekijät -rahoitusohjelmasta. LUT ja Teknologian tutkimuskeskus VTT ovat kehittäneet tapaa tuottaa proteiinia sähkön, veden ja hiilidioksidin avulla.

Professori Jero Ahola kertoo, että nyt haetun ja saadun rahoituksen turvin tarkoituksena on testata isomman proteiinimäärän valmistamista ja ratkaista prosessiin mahdollisesti liittyviä ongelmia. Tulevaisuudessa näin valmistettua proteiinia voitaisiin käyttää ruoanlaitossa ja tuotteissa sellaisenaan.

Etelä-Saimaa uutisoi tutkimuksesta heinäkuussa.

— Laboratoriotestillä on todettu, että prosessi toimii. Nyt pitäisi päästä pilottiin, Ahola sanoo.

— Olemme olleet kahvikuppikokoluokassa. Ajatus on se, että voitaisiin skaalata isompaan, tuhatkertaiseen kokoluokkaan. Olemme tehneet grammoja tai kymmeniä grammoja päivässä, mutta nyt tavoitteena on tehdä kiloja päivässä.

Puolen miljoonan euron rahoitus on hankkeen kannalta erittäin merkittävä.

— Nyt pääsemme VTT:n kanssa tositoimiin. Sitten nähdään, miten käy, mutta olen luottavaisin mielin.

Jos pilottikin onnistuu, seuraava askel olisi Aholan mukaan kaupallisen toiminnan aloittaminen.

— Sitten jonkun pitäisi tehdä siitä kaupallista toimintaa. Olisi aika siirtyä yrityspuolelle, Ahola pohtii.

Rahoitus hankkeelle myönnettiin Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön ja Jane ja Aatos Erkon säätiön järjestämästä Tulevaisuuden tekijät -rahoitusohjelmasta. Yhteensä ohjelmasta myönnettiin 3,3 miljoonaa euroa kuudelle tutkimushankkeelle.

Hanke on kolmivuotinen, mutta Aholan mukaan tavoitteena olisi, että ensimmäinen vaihe pilotista valmistuisi jo ensi kesänä.

Kirjoittaja:
Juhana Nyman