Uukuniemen kristilliselle yksityiskoululle kannatusyhdistys

Keskustelutilaisuus muuttui yksityisen kristillisen koulun perustamiskokoukseksi. Kunnalta toivotaan yhteistyötä.

PARIKKALA. Uukuniemen Niukkalaan kokoontuneet kouluoloista huolestuneet perustivat yksityisen kristillisen koulun kannatusyhdistyksen maanantaina. Tavoitteena on perustaa ja pyörittää Parikkalan pohjoispäässä päiväkotia, lasten kerhotoimintaa sekä esi- ja peruskoulua, jos valtioneuvosto myöntää asianmukaisen luvan koulunpitoon.

Paikalla oli viitisenkymmentä asiasta kiinnostunutta. Taustalla on, että Parikkala on kuntastrategiassaan linjannut Uukuniemen Kummun koulun suljettavaksi vuonna 2010. Alakoululaiset ja jopa esikoululaiset siirtyvät Saarelle.

Hanketta esitellyt Mika Berg kertoi, että lähitavoitteena on päivähoito ja esiopetus, ja koulu olisi huipennus, mikäli rahkeet ja kannatus riittävät. Koulu voi toteutua nopeasti, tai se voi viedä joitakin vuosia.

Useissa puheenvuoroissa toivottiin, että Uukuniemen Kummun koulu saisi jatkaa kunnallisena vielä pari vuotta, jotta yksityiskoulu pääsisi alkuun. Hartaana toiveena oli myös, että kunta ei suhtautuisi nuivasti, jos yksityiskoulu haluaa vuokrata nykyistä koulukiinteistöä.

Bergin mukaan yksityiskoulun lupa ei heltiä helposti. Hakijan talous, opettajien pätevyydet sekä oppilasmääräennusteet tutkitaan tarkoin. Hakijalla täytyy käytännössä olla varmistettuna ensimmäisen toimintavuoden toimintaan tarvittavat varat omasta takaa, koska valtionavut tulevat joka tapauksessa jälkikäteen. Suomessa toimii nyt 13 kristillistä koulua.

KOULUN budjetti on alustavasti 220 000 euroa vuodessa laskettuna 30 oppilaan määrällä. Tästä valtionapu olisi 90 prosenttia, ja yksityistä varainhankintaa kymmenen prosenttia. Opetus olisi ilmaista, samoin kouluruokailu.

Yhdistyksen jäsenmaksuksi kaavailtiin 50 euroa vuodessa. Koulun toiminta on laskettu vähintään 30 oppilaan, kahden opettajan ja yhden kouluavustajan varaan. Oppilaita saataisiin 10–15 kilometrin säteellä myös Kesälahdelta ja ehkä Punkaharjulta, sillä yksityiskoulua eivät kuntarajat sido.

Kristillisen kasvatuksen yhdistykseen toivottiin mukaan heitäkin Uukuniemen tulevaisuudesta kiinnostuneita, joilla ei ole omia kouluikäisiä lapsia, myös paikkakunnan ulkopuolelta.

YLEISÖPUHEENVUOROISSA korostettiin, että koulu merkitsee paikkakunnalle paljon muutakin kuin välttämätön perusopetus.

Pastori Antti Vasari kertoi, että lapsikuoro Umenoiden toiminta esimerkiksi uhkaa lakata, jos koulu lähtee. Helsingissä asuva muusikko Petri Tiainen sanoi, että koulu on tärkein tekijä, kun hän harkitsee muuttoa Uukuniemelle. Tiainen pisti nimensä yhdistyksen perustamiskirjaan.

Uukuniemen väkiluku on pysynyt vakaana viidessä sadassa viimeiset viisi vuotta, totesi koulukeskustelua vetänyt Jouni Suppola. Paikkakunnalle on muuttanut lapsiperheitä siinä uskossa, että lähikoulu ja muut palvelut säilyvät, hän sanoi. Nyt he tuntevat itsensä petetyiksi.

KESKUSTELUSSA sivuttiin myös opetuksen kristillisyyttä. Berg vastasi yleisökysymyksiin, ettei kristillisen koulun oppilaan tarvitse olla kirkon jäsen. Opetus ei muutenkaan eroa muusta peruskouluopetuksesta, esimerkiksi evoluutio-oppi ei ole pannassa.

Kristillisyys näkyy aamuhartauksissa, ruokarukouksissa, joulujuhlissa ja musiikissa. Samanlaista oli peruskouluopetus kaikkialla vielä 80-luvulla, hän luonnehti.

Jos hakemus yksityiskoulun perustamisesta saadaan jätettyä tänä vuonna, realistista on, että koulu voisi aloittaa 2011 tai 2012.

Berg ja Suppola toivoivat myös rakentavaa keskustelua kunnan kanssa mahdollisen yksityiskoulun sovittamisesta koulusysteemiin.

Paikalla olleet olivat aidon huolissaan pienten koululaisten tulevaisuudesta. Puheenvuorot eivät huokuneet nurkkakuntaista uhoa, vaikka Parikkalan hehkuttamaa Asu kärjessä -hanketta epäiltiin muutettavaksi tätä vauhtia Asu korvessa -ohjelmaksi.

Kirjoittaja:
Ilkka Pohjalainen