ANTTI O. ARPONEN
Lappeenrantalainen Yrjö Karjalainen on aina ollut viinien ja hyvien ruokien
ystävä. Parikymmentä vuotta sitten hän vieraili ensimmäisen kerran
Portugalissa Douron viinilaaksossa ja ihastui heti portviiniin.
Maaliskuussa 2000 Karjalainen jutteli Viiniexpo-messuilla espoolaisen
viiniasiantuntijan Jukka Sinivirran kanssa. Miehet päättivät ryhtyä
tekemään kirjaa portviinistä.
·Puhemiehenä oli lappeenrantalainen viiniasiantuntija Pekka Kauppinen.
Minulla oli ollut jo pitkään haaveena kirjoittaa portviinistä. Ryhdyimme
työhön ja nyt kirja on valmis, kertoo Karjalainen.
Otavan kustantama teos Portviini on harvinainen aluevaltaus, sillä Suomessa
ja suomeksi kirjoitettuja yhden ja ainoan viinityypin kirjoja on julkaistu
tätä ennen vain yksi.
Douron laakso
ihastuttaa edelleen
·Olen lukuisia kertoja käynyt Portugalissa portviinin viljelyalueilla.
Massiivinen, monumentaalinen Douron laakso ihastuttaa minua edelleen.
Siellä on vuosisatainen perinne ja sen tuloksena syntyy jaloa juomaa, sanoo
Karjalainen.
Jukka Sinivirta on julkaissut vuonna 1999 teoksen Elämäniloa ja samppanjaa.
Häntä on käytetty televisiossa ja radiossa viiniasiantuntijana.
Portviini on kaikkialla maailmassa arvostettu ja suosittu viini, mutta
Suomessa sitä ei vielä oikein tunneta.
·Portviini on yksi maailman suurista viineistä, mutta Suomessa se ei ole
saanut sitä asemaa, joka sille kuuluisi. Portviini sopii kuitenkin
erinomaisesti Suomen ilmastoon ja sillä on monipuolista käyttöä, vakuuttaa
Sinivirta.
Portviini-kirjan kirjoittajat kehottavat nauttimaan portviiniä erityisesti
erilaisten juustojen kanssa.
Juusto ja portviini
sopivat hyvin yhteen
·Viinin makea täyteläisyys pääsee oikeuksiinsa juustojen seurassa.
Vuosikertaportviini ja sinihomejuusto ovat erinomainen yhdistelmä.
Portviini sopii myös jälkiruokien yhteyteen, sitä voi nauttia erilaisten
kakkujen kanssa.
Jukka Sinivirta jättää ensi viikolla kustantajalle käsikirjoituksen
teoksesta, jonka työnimi on Juusto ja sen juomat.
Karjalainen ja Sinivirta kertovat kirjassaan perusteellisesti portviinin
historian, esittelevät Portugalin laatuviinialueet ja viinitarhat sekä
portviinityypit ja kertovat seikkaperäisesti myös sadonkorjuun ja
perinteisen portviinin valmistamisen vaiheet.
Suomalaiset lukijat eivät välttämättä tiedä paljonkaan viinien
valmistuksesta, joten siksi tällaiset kirjat ovat tarpeen. Teoksessa
annetaan ohjeita myös portviinin säilytykseen ja tarjoiluun ja
ruokaohjeita. Teoksen upeista valokuvista vastaa Jukka Sinivirran puoliso
Päivi Sinivirta.
MARI MÄNNISTÖ
Kuvateksti
Malja portviinille. Yrjö Karjalainen haluaa opastaa suomalaiset portviinin
ystäviksi.