Heikintalo kotiutui kerrostaloon

Lappeenrannan mielenterveys-kuntoutujien klubin synkimmät pilvet väistyivät.

Ilkka Pohjalainen

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan mielenterveyskuntoutujien klubitalo Heikintalo piti keskiviikkona avajaisia uusissa tiloissa. Klubi muutti kerrostalon alakertaan Taipalsaarentien varteen.

Aikaisemmin toiminta on pyörinyt läheisessä omakotitalossa. Tilat pienenivät 300 neliöstä sadalla neliöllä, mutta jossain suhteessa ne ovat jopa toimivammat, kertoi Heikintaloa johtava Lasse Koivumäki.

Muutto oli rahan ratkaisema. Kustannuksia piti karsia. Yksi ohjaaja on myös jouduttu irtisanomaan. Nyt heitä on kolme. Klubin tulevaisuus näyttää kuitenkin nyt valoisalta. Säästötoimien ja sote-piiriltä saadun 9 000 euron lisäavustuksen turvin budjetti on nyt Koivumäen mukaan kestävällä pohjalla. Raha-automaattiyhdistys on vahvistanut rahoituksensa ensi vuodelle, ja on ollut myötämielinen tuen jatkumiselle.

Vuosibudjetista 84 000 euroa on tullut RAY:lta, toinen puoli sote-piiriltä.

Klubitalolla on päivittäin ollut kävijöitä parikymmentä.

TUPAANTULIAISISSA yhteisessä oleskelu- ja työtilassa kaikui kitaran säestyksellä yhteislaulu: ”Katu täyttyy askelista, elämä on kuolemista…”

Kahvitarjoilun lomassa asukkaat kertoivat klubitalosta ja sen merkityksestä.

— Käyn pari kertaa viikossa, vaikka tulen toimeen yksinkin, kertoi kuusikymppinen eläkkeellä oleva Ismo Salonvaara. Hän piti avajaisissa huumorilla höystetyn puheen.

— Tykkään Heikintalon työpainotteisesta päivärytmistä. Tiedän kuuluvani joukkoon ja saan sisältöä arkeen. Illalla tietää tehneensä päivän eteen hyödyllisiä asioita, kertoi 37-vuotias mies.

— Jäseneksi olen tullut vasta kesän aikana, oltuani sitä ennen tutustujana nelisen viikkoa. Pääsin sisään systeemiin nopeasti, sillä juuri tämän tyylistä toimintaa olin aiemmin kaivannutkin. Siinä voi työskennellä omien voimavarojen mukaan mutta kuitenkin omassa tahdissa. Eritoten tykästyin tehtäviin, joissa käytetään tietokonetta, kuten erilaisiin tilastointeihin, mies jatkoi.

Puolilta päivin on ruokailu, jota varten kanttiinista on ostettavissa lounaskuponkeja. Ruoka siis myös valmistetaan itse, lisäksi tehtävien joukossa on mahdollista kaupassa käyntiä. Kanttiini on auki aamuisen kahvihetken jälkeen noin tunnin aamupäivästä, sekä samaisen iltapäivästä.

Klubilaiset tekevät myös omaa lehteä. Suosittuja ovat käynnit keilaamaan ja uimaan, sekä muihin klubitaloihin.

Kirjoittaja:
Ilkka Pohjalainen