Tuliniekka tähyää kynttilöillä kohti Pietarin markkinoita

Margarita Siivo jatkaa kynttilätuotantoa Savitaipaleella. Suunnitelmissa on tuotannon laajentaminen.

SAVITAIPALE. Kynttiläpaja Tuliniekan tiloissa Savitaipaleella eletään tämän joulun alla tunteikkaita hetkiä. Yrittäjät Minna Ikonen ja Margarita Siivo tekevät runsaan kuukauden ajan töitä rinnakkain ennen kuin Ikonen lähtee pitkälle lomalle Kaukoitään ja Siivo nousee omille siivilleen.

Työpäiviin mahtuu sekä naurua että kyyneleitä. Kynttilöiden valmistuksen ja myynnin lomassa väistyvä yrittäjä siirtää tietoa seuraajalleen ja jättää jäähyväisiä lähes kahdeksalle pajassa kuluneelle vuodelle.

– Jätän yrityksen hyviin käsiin. Ritan voimavarat ovat toiset kuin minun, hän pystyy laajentamaan yritystä uuteen suuntaan, Ikonen toteaa.

Vanhan ja uuden yrittäjän näkemykset Tuliniekasta ovat samansuuntaiset. Maaseudulla toimiva kynttiläpaja löytää markkinansa erikoistumalla.

MARGARITA Siivo toimi aiemmin hotelliyrittäjänä Kurkijoella ja kampaamoalalla Pietarissa. Kokemusta kertyi myös suomalais-venäläisestä yhteisyrityksestä. Suomeen muutettuaan Siivo pohti yritystoiminnan jatkamista, mutta kynttiläalalle hän päätyi sattumalta.

– Aviomies huomasi jutun kesämökkipaikkakunnallamme myytävästä yrityksestä. Tuliniekka oli meille ennestään tuttu: olimme asioineet liikkeessä monta kertaa, Siivo kertoo.

Kun yrityskauppa varmistui, Siivojen kolmihenkinen perhe muutti oitis Lappeenrannasta Savitaipaleelle. Heistä paikkakunta vaikuttaa yrittämisen ja lastenkasvatuksen kannalta ihanteelliselta.

– Täällä on hämmästyttävän paljon käsityöläisiä ja yritystoimintaa paikkakunnan kokoon nähden.

VENÄLÄISET ovat suomalaisten tavoin kynttiläkansaa, ja Siivo aikoo tutustuttaa pietarilaiset Tuliniekan tuotteisiin. Kanavat markkinoinnille ovat olemassa, ja kyselyjä Pietarin suunnalta on jo saapunut.

– Venäläiset tykkäävät kynttilöistä, mutta niiden pitää olla laadukkaita. Myös kaunis pakkaus on heille tärkeä, Siivo paljastaa.

Pitkälle tammikuuhun jatkuva venäläinen joulu pidentäisi mukavasti Tuliniekan talvisesonkia. Siivo perustaa Tuliniekalle sesonkimyyntipisteen Lappeenrannan kauppakeskus Galleriaan, jotta ostosmatkailijat pääsevät ottamaan paremmin tuntumaa eteläkarjalaisiin kynttilöihin.

– Toistaiseksi jatkamme Savitaipaleen puodissa entisten aukioloaikojen mukaan, mutta toivottavasti kauppaa voi tulevaisuudessa pitää auki kesäisinkin. Tavoitteena on myös työllistää toinen vakituinen työntekijä.

SAVITAIPALEEN käsityöläisten joulukausi alkaa virallisesti sunnuntaina 28. marraskuuta. Käsityöpajat ovat auki kello 12-18 ja luvassa on pientä jouluista ohjelmaa.

Kuvateksti

Marleena Liikkanen

Margarita Siivo (vasemmalla) elää ensimmäistä sesonkiaan kynttilänvalajana. Tuliniekan liikeidea perustuu omaleimaiseen ja erikoistuneeseen kynttilätuotantoon. Entinen omistaja Minna Ikonen (oikealla alhaalla) on luvannut apunsa ja tukensa seuraajalleen.

Venäläiset tykkäävät kynttilöistä, mutta niiden pitää olla laadukkaita.

Margarita Siivo

Tuliniekka oy

Omistaja Margarita Siivo marraskuusta 2010 lähtien.

Edellinen omistaja Minna Ikonen.

Toiminimi Harri Siitonen aloitti kynttilätuotannon 1990-luvun alkuvuosina, osakeyhtiö syntyi vuonna 1995.

1 ympärivuotinen työntekijä, lisäksi kiireapulaisia.

Toimitilat Savitaipaleen yritystalossa Kirkonkulmassa.

Tunnetuimmat yksittäiset tuotteet kelluva nauhakynttilä ja järviroihu.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen