LTY:n maksullisille linjoille riitti hakijoita

LTY:n ensimmäiset maksulliset kansainväliset maisteriohjelmat alkavat. Lukukausimaksuilla yliopisto houkuttelee motivoituneempia opiskelijoita ja parantaa imagoaan.

Anna Nummisto

Lappeenranta. Opiskelijat eivät ole säikähtäneet Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LTY) kolmeen kansainväliseen maisteriohjelmaan lätkäistyä hintalappua. Tällä viikolla alkavaan koulutukseen haki 113 opiskelijaa. Heistä 91 tuli valituksi ja 48 on ilmoittanut vastaanottavansa paikan.

LTY:n kansainvälisyydestä vastaavan vararehtori Minna Martikaisen mielestä lukukausimaksujen periminen ulkomaalaisilta opiskelijoilta on hyvä asia. Vaikka opinnot eivät ole vielä edes ehtineet alkaa, myönteiset vaikutuksen näkyvät jo nyt.

— Opiskelijat ovat motivoituneempia, Martikainen sanoo ja lisää, että vaikka Suomeen on aina haettu paljon, opiskelupaikka on kuitenkin usein otettu mieluummin vastaan muualta.

— Näiden viime hetkellä mieltään muuttaneiden määrä näyttäisi nyt merkittävästi vähentyneen, Martikainen iloitsee.

— Nyt näyttäisi siltä, että opiskelijat hakevat vakavissaan opiskelemaan, sillä lukukausimaksu mielletään laadun takeeksi.

Valtaosa Euroopan maista perii jo maksuja. Suomessa yhdeksän yliopistoa alkaa tänä syksynä periä maksuja EU:n ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevilta opiskelijoita. LTY:ssa maksullisiksi muuttui kolme maisteriohjelmaa.

Opetusministeriön asettama ehto pakollisesta stipendijärjestelmästä varmistaa, että vähävaraisempikin opiskelija voi hakea ohjelmaan. LTY:ssa avustusta voi tarvittaessa hakea sekä elinkustannuksiin että lukukausimaksuihin.

— Aikaisempina vuosina lähes kaikki kansainväliset opiskelijat ovat hakeneet stipendiä, mutta kaikki eivät sitä tietenkään saa, Martikainen sanoo.

Ikävin tilanne oppilaitoksen kannalta onkin ollut se, että kielteisen stipendipäätöksen saanut opiskelija on automaattisesti hylännyt opiskelupaikan.

— Meillä on jo nyt maksullisissa koulutusohjelmissa opiskelijoita, jotka eivät ole hakeneet kumpaakaan apurahaa, Martikainen iloitsee.

Positiivista on myös se, että opiskelija on vastaanottanut paikan siitäkin huolimatta, että stipendi on mennyt sivu suun.

Martikainen kannattaa maksuja, mutta suomalaisten ilmaiseen opiskeluoikeuteen hän ei kajoaisi.

— Maksamme koulutuksen verorahoillamme, mutta tarvitseeko meidän kouluttaa ilmaiseksi myös kaikkien muiden maiden ihmiset, Martikainen näpäyttää.

Vallitsevassa taloustilanteessa olisikin hänen mielestään ensisijaisen tärkeää tehdä päätös maksullisten linjojen jatkamisesta koeajan jälkeen.

— Nyt meillä olisi mahdollisuus toimia kansantalouden ja opetustoimialan hyväksi, mutta eivät yliopistot lähde mukaan kehittämään toimintaa, jos sen jatkuvuutta ei ole turvattu.

Kirjoittaja:
Anna Nummisto