Konosen jalanjäljillä menestykseen

Kilpakävelijä Aku Partanen on siirtynyt maailmanmestaritason oppiin. Pitkän ajan tavoite on arvokisamitali.

LAPPEENRANTA. Aku Partanen tähtää kilpakävelyn maailman huipulle Valentin Konosen valmennuksessa. Kaksikko on tehnyt yhteistyötä viime syksystä alkaen. Partanen asuu Espoossa ja Kononen kävelymatkan päässä Vantaalla.

Ensimmäinen tavoite on saada Lappeenrannan Urheilu-Miesten edustaja mukaan ensi kesän Moskovan MM-kilpailujen 50 kilometrille.

– Etenemme portaittain. Moskovaan pääsy on kaiken lähtökohta. Lähdemme nostamaan tavoitteita hiljalleen sitä mukaa, kun kunto kehittyy, Partanen, 21, kertoo.

– Tavoitteeni on olla Rion olympialaisissa sijoilla kolme-kuusi ja sen jälkeen arvokisoissa mitalikannassa.

TAVOITE ON niin kova, että sen saavuttamisen vaatimuksia on hankala ymmärtää. 50 kilometrin kilpakävely on äärimmäinen kestävyysurheilulaji ja harrastajapohjaltaan globaali.

Vaikka Konosella on nyt opissaan ehkä Suomen kaikkien aikojen paras kävelijänalku, edessä on pitkäjänteinen ja raastava haaste.

Eli juuri sellainen, josta huippukävelijät pitävät.

– Ajallisesti siinä menee tosi kauan. Minun pitää saada harjoituskilometrejä ja -vuosia alle, Partanen toteaa.

– Aerobisen pohjan pitää olla yksinkertaisesti niin kova, että jaksaa kävellä sitä vauhtia mitä maailman huiput 50 kilometriä menevät.

SM-HALLIKISOISSA Partanen liputettiin ulos radalta. Syy oli tekniikkavirheessä, joka oli näkynyt kevytvauhtisemmissa harjoituksissa, mutta korostui 5?000 metrin pikamatkalla.

– Olemme yrittäneet saada kävelyyn rentoutta ja sitä kautta taloudellisuutta. Jos kävelyn saa taloudelliseksi, se on myös mahdollisimman ystävällinen nivelille ja muille.

Partanen kertoo mielummin joutuvansa keskeyttämään kuin tulevansa hylätyksi.

Viime vuonna Lontoon 20 kilometrin B-rajan rikkomisyritys Tshekin Podebradyssa päättyi hylkäykseen. Pettymys oli kova ja siitä nouseminen vaati henkistä lujuutta.

– Tunne on vähän sama kuin pituushyppääjällä, joka on lähtenyt vauhtiin ja sille sanottaisiin juuri ennen lankkua, että tule pois sieltä.

– Hylkäykset ovat tietyllä tapaa näpäytyksiä, että on pakko pureutua tekniikkaan, eikä saa olla ylimielinen.

MOSKOVAN MM-kisojen A-raja on neljä tuntia, jonka Partanen aikoo rikkoa 19. toukokuuta kävelyn Eurooppa-cupissa Slovakian Dudincessa.

Konosen ja Partasen asettama aikatavoite on 3.53.

– Valmentajan mielestä rajan pitäisi mennä heittämällä. Itse olen vähän maltillisempi, mutta tietysti uskon siihen.

Kuvateksti

Inka Nordlund

Lehtikuva/Markku Ulander

Aku Partanen piipahti kotimaisemissaan Lappeenrannan Karhuvuoressa. Tänään keskiviikkona matka käy jo kohti fyysisiä testejä urheiluopistolla.

Nykyinen valmentaja Valentin Kononen voitti 50 kilometrin kävelyn maailmanmestaruuden vuonna 1995.

Tavoitteeni on olla Rion olympialaisissa sijoilla kolme-kuusi ja sen jälkeen arvokisoissa mitalikannassa.

Aku Partanen

Partasen arkea

Harjoitusrytmitys: kolme kovaa viikkoa ja yksi kevyt Kova viikko: 200 kilometriä Kevyt viikko: 100-120 kilometriä Tähtäimessä menestys 50 kilometrin kisassa, joten harjoittelun perustana ovat pitkät lenkit, joiden pituus on 40 kilometriä.

Kerran viikossa vauhdikkaampi lenkki, mutta ei ylivauhdilla.

Oli marras-joulukuussa harjoittelemassa viisi viikkoa Etelä-Afrikassa vuoristossa 2?000 metrin korkeudessa. Palaa samaan paikkaan kuukaudeksi 27. helmikuuta.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen