Kasetilta levylle, paperilta tikkuun

Lappeenranta. Entisajan tallenteet voi muuttaa nykyaikaiseen muotoon kirjastossa, ilmaiseksi.

Leena Härkönen

Väpättävällä videonauhalla pyörii kullanarvoista tavaraa: lasten ensiluistelut, perunannostoa, joulupukin vierailu. Kellarista löytyi toimiva videonauhuri, jolla muistoja voi katsella, mutta tuskin kauan. Niin huonokuntoisiksi nauhat ovat kuluneet.

Valokuva-albumeita on läjäpäin, vanhimmat viime vuosituhannen alusta. Mustavalkokuvat näyttävät hyviltä, mutta vievät tilaa, ja jokainen katsomiskerta kuluttaa hauraita albumeita.

Diakuvien heijastus seinälle vaatii projektorin, joten kuvia ei paljon tule katsottua.

Nykyajan vehkeillä entisajan tallenteet on helppo muuttaa kätevämpään muotoon: analogisesta digitaaliseksi. Jos ei halua ostaa skanneria tai yhdistelmälaitetta, johon menee sekä DVD-levy että VHS-kasetti, apu löytyy kirjastosta.

Muun muassa Lappeenrannan maakuntakirjastossa on digipaja, josta voi varata ajan työskentelyyn.

-Ensimmäisellä kerralla jokaista asiakasta opastetaan, kertoo kirjaston digineuvoja Janne Yläoutinen.

Opastus onkin tarpeen, sillä jo yhdistelmälaitteen kaukosäädin on erilainen kuin yksikään kotona olevista. Ohjevihkonen on yksityiskohtainen, mutta tarkkana saa silti olla.

Yläoutinen lukee ohjeita vaihe kerrallaan, ja asiakas tekee työtä käskettyä: tallentava DVD-levy koneeseen, alustetaan tarvittaessa, VHS-kasetti koneeseen ja niin edelleen.

Opastuksessa käytetään kirjaston videonauhaa ja DVD-levyä, mutta asiakkaan on tietysti tuotava omat levyt tallennusta varten.

Videokasetillisen kopiointi saattaa kestää kolmesta neljään tuntia, sillä nauha pyörii normaalilla nopeudella. Tv-ruudun voi halutessaan pimentää ja laittaa eteen lapun: Tallennus käynnissä. Sitten voi käydä vaikka kaupungilla kahvilla, Yläoutinen vinkkaa.

Tai voi vaihtaa pöytää ja skannata valokuvia. Paperikuvat, diat tai filmi skannerin kannen alle, ja parin hiiren näpäyksen jälkeen kuva ilmestyy tietokoneen ruudulle. Siitä sen voi siirtää muistitikulle, jolta kuvia voi katsella omalla tietokoneella.

Jos omistaa LP-levykokoelman tai c-kasetteja, nekin voi muuntaa kirjastossa digimuotoon.

Alkuopastus kestää tunnin. Lopuksi asiakkaalle luodaan oma tunnus kirjastokortin numerosta. Seuraavalla kerralla hän pääsee pajaan hakemalla avaimen kirjaston tietopalvelusta.

Jos tulee ongelmia, kirjaston väki auttaa.

-Mutta asiakkaan puolesta emme sentään digitoi, Yläoutinen muistuttaa.

Digipajaan takomaan

Digipajoja on monien kaupunkien kirjastoissa.

Lappeenrannan kirjastoon varataan aika numerosta 05 616 2341.

Digipajassa on käytössä kaksi VHS-DVD-laitetta ja kaksi skanneria.

Tallennuksiin sopivat DVD-R/RW- ja DVD+R/RW-levyt.

Skannauksia tekevät myös esimerkiksi valokuvausliikkeet.

Etelä-Karjalan kirjastot ovat kiinni marraskuun ajan, jolloin myös pääkirjaston digipaja on suljettu.

Kirjoittaja:
Leena Härkönen