Kaupungintalon tyhjälle tontille löytyi ostaja

Lappeenranta. Kaupunki saa tontin myynnistä vähintään miljoona euroa. Esisopimus on ehdollinen. Ostajat aikovat rakentaa 6-kerroksisen liike- ja toimistorakennuksen.

Kirjoittaja:
HEIKKI SOPANEN

LAPPEENRANnan kaupungintalon tyhjä tontinosa aiotaan myydä KirsiKiinteistöt Oy:lle ja JMR Invest Oy:lle. Ne perustavat yhdessä yhtiön, jonka kanssa kaupat tehdään ja joka rakentaa tontille 6-kerroksisen liike- ja toimistorakennuksen.

Kirsi-Kiinteistöjen omistajat ovat Kirsi ja Jari Koskimies ja JMR Investin pääomistaja on Janne Mäenpää.

Esisopimuksen mukaan kaupunki saa tontin myynnistä vähintään miljoona euroa. Minimihinta perustuu 3 700 kerrosneliömetrin rakennusoikeuteen. Hinta nousee, jos rakennusoikeus nousee.

Tontti erotetaan omaksi tontikseen, ja sille pitää hakea käyttötarkoituksen muutos ennen rakentamisen aloittamista. Nykyisen asemakaavan mukaan tontille voi kohdistaa rakennusoikeutta 6 200 kerrosneliötä.

 

Jos kaikki sujuu suunnitellusti, rakentaminen voi alkaa ensi keväänä. Tonttikaupan esisopimus, joka menee maanantaina kaupunginhallituksen käsittelyyn, on ehdollinen siltä varalta, että tulee mutkia matkaan. Lopullinen kauppakirja kirjoitetaan, kun ehdot ovat täyttyneet.

JMR Investin Janne Mäenpää sanoo, että hankkeen toteutumisessa on vielä paljon kysymysmerkkejä.

-Meillä on alustavat suunnitelmat sekä tarvittava omarahoitus olemassa. Emme vielä voi kommentoida, keitä rakennukseen tulee, koska asioita on auki.

Mäenpää ja Jari Koskimies muistuttavat, että rakennuspaikka on vaikea, aikataulu tiukka ja joka seinällä ympärillä rakennetaan koko ajan.

-Meidän hankkeemme aikataulun sovittaminen kokonaisuuteen sekä lopullinen kustannus ovat hyvin ratkaisevia asioita. Ensi maaliskuussa kaikki yksityiskohdatkin ovat selvillä ja tiedämme, toteutuuko hanke suunnitellusti, Mäenpää sanoo.

 

Kaupungintalon tontin ostamisesta ja rakentamisesta oli kiinnostunut Koskimiehen ja Mäenpään lisäksi kaksi muuta kiinteistörakentajaa. Ne putosivat kuitenkin jatkoneuvotteluista pois. Kaupungin puolelta yhtenä neuvottelijana oli tekninen johtaja Jussi Salo.

-Muut osapuolet jäivät pois pelistä, koska niiden mielestä aikataulu oli liian tiukka, Salo sanoo.

Kaupunki kaavaili pitkään kaupungintalon laajennustontille kaupunginarkiston siirtämistä, lisää toimisto- ja neuvottelutiloja sekä Lappeenranta-salin ja kaupungintalon huoltotiloja.

Kaupunginhallitus linjasi kuitenkin loppukesästä, että tontin rakentaminen ei saa aiheuttaa kaupungille euroakaan lisäkuluja.

 

Niinpä tontti myydään, ja kaupunki ostaa rakennuksesta vain välttämättömät, reilun 200 neliön tilat, jotka tarvitaan Lappeenranta-salin sekä henkilöstöravintolan huoltoon. Osto rahoitetaan tontin myynnistä saatavilla tuloilla, ja hinnaksi tulee noin 400 000  euroa.

Kaupat aiotaan tehdä niin, että kaupunki ostaa Koskimiehen ja Mäenpään yhtiöltä 400 000 eurolla osakkeita, jotka oikeuttavat lisätilojen omistamiseen ja hallintaan.

Tontin kauppahinnasta jäljelle jäävä osuus aiotaan käyttää Lappeenranta-salin välttämättömiin peruskorjauksiin sekä Raatimiehenkadun kävelysillan peruskorjaukseen.

Heikki Sopanen