Terveysbisnes muhii Eksotessa

Terveysturismi. Nordic Clinic -mahalasku ei lannistanut, vaan Kari Korkiakoski ja Pentti Itkonen jatkoivat terveysturismin valmistelua.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju

Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen ja Lappeenrannan apulaiskaupunginjohtaja Kari Korkiakoski teettivät selvityksen terveysbisneksestä kesällä FCG:llä. Sama kaksikko oli valmistellut ison äläkän jälkeen vähin äänin viime keväänä haudattua Nordic Clinicin masinoimaa yksityissairaalaa.

Eksoten hallitus saa konsulttiselvityksen eteensä syksyn kuluessa.

-On poliittisesta päätöksestä kiinni, halutaanko tätä vaihtoehtoa lähteä jatkamaan. Tarkoitus olisi, että Eksoten omaa henkilökuntaa ja tiloja voisi käyttää hyväksi nykyistä laajemmin, selvittää Itkonen.

Itkosen mielestä olisi hullua jättää tarttumatta ylimääräiseen hyvään. Kaikkia keinoja pitäisi voida käyttää ja näyttää, että Etelä-Karjalassa halutaan tehdä asioita.

-Ettei pelkästään ruveta estämään kehitystä. Tämä asia pitäisi vapauttaa poliittisesta pannasta.

 

Itkonen ei puhuisi yksityissairaalasta, vaan Eksoten resurssien hyödyntämisestä.

-Tehtyjä investointeja saisi tehokkaampaan käyttöön, ja henkilökunnalla olisi mahdollisuus lisätienesteihin.

Itkosen mukaan neuvotteluja kenenkään kanssa ei ole meneillään, mutta yhteistyötä voisi tehdä jo markkinoilla toimivien yritysten kuten vaikka Hyksin Oy:n, Coxan tai Sydänkeskuksen kanssa.

Majoitustiloja pitäisi Itkosen mielestä hakea muilta toimijoilta.

 

Holiday Club ilmoittautuu kumppaniksi. Toimitusjohtaja Vesa Tengman tarjoaa terveysbisnekselle ”fasiliteetteja” Rauhasta.

-Me olemme hankkeessa aktiivisesti mukana, mutta me emme voi narulla työntää Lappeenrannan kaupungin ja Eksoten päättäjiä.

Kari Korkiakoski ei halua osaltaan selvittää asiaa vedoten siihen, että jää kohta eläkkeelle.

 

Eksote myy jo yksityisille

Eksoten hallitus on jo aiemmin päättänyt, että Eksote voi myydä esimerkiksi leikkauksia, synnytyksiä ja sädehoitoa, jos ylimääräistä kapasiteettia on.

Eksotella on markkinahinnasto myynnille.

Palvelun myynnistä päättää johtajaylilääkäri.

Tähän mennessä esimerkiksi venäläiset ovat kysyneet palveluja erittäin vähän.

Eksote on myynyt muun muassa ylimääräistä sädehoitokapasiteettia muille sairaanhoitopiireille.

Nordic Clinic -seikkailusta otettava opiksi Eksote suunnitteli viime ja tänä vuonna yksityissairaalaa yhdessä sittemmin alas ajetun Nordic Clinicin kanssa. Lappeenrannan kaupunki painosti poikkeuksellisesti Eksoten hallitusta Nordic Clinic -kumppanuuteen.

 

Aiempi yksityissairaalaviritys oli fiasko. Nordic Clinicin kanssa valmistellusta yhteistyöstä jäi todella paha maku suuhun. Asia oli äärettömän kehnosti ja huolimattomasti valmisteltu. Jos siihen olisi menty mukaan, niin olisi mennyt Eksoten rahat kankkulan kaivoon. Onneksi saimme sen estettyä.

Eksoten hallituksen puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen (sd.) Edellinen yritys oli sellainen, että yksityistä tulijaa kurattiin niin törkeästi, että kukaan täysipäinen ei lähtisi asiaa enää viemään, jos olisi nyt samalla tapaa mustat pilvet niskassa, vaikka olisi ihan vilpitön tekijä. Nyt ei toivottavasti lähdetä heittämään paskaa kenenkään niskaan. Luotettavuutta ja ennakkoluuloja ei pidä sekoittaa keskenään.

Eksoten hallituksen 1. varapuheenjohtaja Katri Pulli (kesk.) Nordic Clinic ei ollutkaan vakavasti otettava toimija, eikä sillä ollut rahkeita: hanke meni harmittavasti kiville. Nyt päätöksentekijän pitää voida luottaa virkatyönä tehtyyn valmisteluun ja siihen, että perusteet ovat kunnossa.

Eksoten hallituksen 2. varapuheenjohtaja Ilpo Hakula (kok.) Tämä edellinen valmistelu Nordic Clinicin kanssa oli semmoinen tähdenlento. Oli vähän semmoisia odotuksia, että se homma syntyisi itsestään. Nyt on arvioitava mahdollisten kumppanien uskottavuus, ja se vie pitemmän aikaa. Nyt pitää vähän varoa, ettei taas jotenkin törmäile sen kanssa.

Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen

Nyt tehdään konsulttiselvitys ja asialle varataan riittävästi aikaa niin, että valmistelun heikot kohdat yritetään tällä kertaa selättää. Ettei taas sanottaisi, että huonosti valmisteltu.

Holiday Clubin toimitusjohtaja Vesa Tengman Edellisellä kerralla asiasta käytiin kiivas keskustelu, ja nyt on haettu asialle uutta muotoa.

Apulaiskaupunginjohtaja Kari Korkiakoski

Anne Kotiharju