Hyvät pohjat viikonloppuun

Tapahtuma. Nuorten tekijöiden kulttuuricocktail on tarjolla Lappeenrannan vanhassa teatterissa. Tapahtumaan ja riisuttuihin tiloihin on vapaa pääsy.

Teksti Petteri Värtö, 

Kuvat Mika Strandén

Eero Toiviainen vetää valkoista maalia entisen kaupunginteatterin kellarin seinään Lappeenrannassa. Hoi Sie -gallerian työharjoittelija pohjustaa Viimeinen sammuttaa valot -tapahtuman graffiti-työpajan kankaita.

Työpajassa on opittu spraymaalauksen alkeita ja tehty tilataidetta kellariin ja muihin tiloihin vietäväksi.

Kun Toiviainen soittaa kitaraa Otus Lupus -bändissä Jukola-salissa lauantaina, keikkakulissit on tehty työpajassa.

Graffiti-työpaja oli musiikkiryhmän kanssa eniten nuorten harrastajien suosiossa alkuviikosta ja on mainio esimerkki viikonlopun tapahtumasta. Paikallisten tekijöiden osaaminen risteytyy teatterin jokaisessa kolkassa.

— Teatteri on jo buukattu täyteen toimintaa, mutta esiintyjäksi voi ilmoittautua edelleen. Esimerkiksi päättäjäisiin mahtuu vielä kestoltaan yhden sekunnin—kolmen minuutin esityksiä, järjestäjä Maria Fomin kertoo.

Vesa-Ville Saarinen kulkee sokkeloisessa kellarissa. Laput seinällä osoittavat tietä stagelle, mutta näyttämötaiteen sijasta näille käytäville tulee kuvataidetta yli kymmeneltä Saimaan ammattikorkeakoulun opiskelijalta.

Tulevien kuvataiteilijoiden opintosuorituksissa on useita tekniikoita. Niiden ohella kellarikerroksessa voi tutustua teatterin puhuttavaan ilmanalaan. Tupakkahuone haisee itseltään, ja muitakin katkuja saa aistia vapaasti.

Kuvataiteen ja musiikin tekijät sekoittavat tyylilajeja omilla saroillaan. Näiden ohella teatterikiinteistön paljaiksi riisutuissa tiloissa esiintyvät tanssijat ja teatterintekijät, ja heiltäkin on tulossa monimuotoinen lajisekoitus.

Viimeinen sammuttaa valot -tapahtuman budjetti on runsaat 25 000 euroa. Mittavan rahan takana on Suomen kulttuurirahaston Etelä-Karjalan rahaston ajatus tehdä jotain paikallisten nuorten hyvinvoinnin tueksi.

Tapahtuma päättyy symboliseen valon siirtämiseen uuteen teatteriin, mutta entisen teatterin valot eivät sammu viikonlopun mentyä. Ammattikuvataiteilijat saavat tilan 5 000 neliötä -näyttelynsä käyttöön alkuvuodeksi.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö