Laitoksen liikenne ja hajut pelottavat

Puhdistamo. Hanhijärven alueen asukkaat vastustavat lähes yksituumaisesti uuden vedenpuhdistuslaitoksen sijoittamista Hyväristönmäelle.

Matti Saarela

Hanhijärven kylätalo oli tiistai-iltana täynnä vihaista väkeä. Kaupungin virkamiehet ja Hyväristönmäelle suunnitellun uuden jätevesipuhdistamon suunnittelijat puhuivat kaupungin teknisen toimen osayleiskaavaluonnoksesta järjestetyssä tilaisuudessa kuuroille korville. Heitä tai heidän laskelmiaan eri vaihtoehdoista ei uskottu.

Uuden jätevesipuhdistamon tarpeellisuudesta kyläkokouksessa ei ollut erimielisyyttä. Hanhijärven alueen asukkailla oli kuitenkin virkamiehille ja asiantuntijoille yksi kysymys: miksi uutta jätevesipuhdistamoa ei rakenneta Kukkuroinmäelle, jossa jätteitä käsitellään jo muutenkin?

Edes Lappeenrannan Lämpövoiman Pöyryllä teettämiin laskelmiin ei luotettu. Näiden laskelmien mukaan pitkän siirtoviemärin rakentaminen Kukkuroinmäelle nostaisi hankkeen investointi- ja käyttökustannuksia roimasti.

-Kun tätä hanketta lähdetään viemään Hyväristönmäkeen, uusi tiepohja maksaa, putkisto maksaa ja kalliota joudutaan ampumaan, mikä sekin maksaa, Heikki Sinkko ihmetteli insinöörien laskelmia kyläläisten puolesta.

Erityisesti kyläläisiä tuntui askarruttavan uuden vedenpuhdistamon alueelle tuoma raskas liikenne. Lietteen kuljetus puhdistamolta ja haja-asutusalueiden likavesien tuominen puhdistamolle tuo Myllymäentielle kyläläisten mukaan hurjan määrän kuorma-autoja ja rekkoja, oikean paskarallin, kuten tulevaisuutta useissa puheenvuoroissa maalailtiin.

Tukea kyläläiset saivat tilaisuuteen osallistuneilta keskustan kaupunginvaltuutetuilta Katri Pullilta ja Tapio Arolalta.

Arola perusteli Kukkuroinmäen vaihtoehtoa muun muassa juuri sillä, että jo nyt nelikaistaiselle Kuutostielle ja tulevaisuudessa nelikaistaiseksi rakennettavalle Nuijamaantielle mahtuu suurikin määrä lieterekkoja. Arola myös kehotti kyläläisiä taistelemaan oman näkemyksensä ja tarvittaessa vaikka kaatumaan saappaat jalassa oman näkemyksensä puolesta.

Hyväristönmäen alueen yleiskaavaa pitää muuttaa alueella, jotta uudelle puhdistamolle voidaan hakea ympäristölupaa. Uusi kaava on tarpeen myös, jotta uuden jätevesilaitoksen alle jäävät yksityiset maat voidaan lunastaa.

Kuulemistilaisuudessa kyläläisten puolesta puhunut Pulli arveli, ettei kaikkia kortteja jätevesipuhdistamon torjumiseksi ole vielä lyöty pöytään. – Osayleiskaava pitää kaataa, Pulli sanoi.

Kyläläisiä ei vakuuttanut edes se, että Lappeenrannan Lämpövoiman vesi- ja ympäristöpäällikkö Riitta Moision mukaan Hyväristönmäen jätevesilaitoksen ympäristöluvan ehdot tulevat olemaan ennätyksellisen tiukat. Myöskään Pöyry Finlandin suunnittelupäällikkö Kristian Sahlstedtin vakuuttelut siitä, että nykyaikaisella tekniikalla vedenpuhdistuslaitoksen hajuhaita voidaan minimoida, ei saanut kyläkokouksessa vastakaikua.

Kirjoittaja:
Matti Saarela