Syntymä-niemeen kaava

Lemi. Lemin seurakunta valmistelee leirikeskuksensa myymistä. Alueelle kaavaillaan 25:tä loma-asuntoa.

Matti Saarela

Lemin seurakunta aikoo teettää Syntymäniemen leirikeskuksen alueelle ranta-asemakaavan. Kirkkovaltuusto päättää asiasta tänään torstaina.

Kirkkoneuvosto pyysi vuosi sitten tarjoukset ranta-asemakaavan laatimisesta ja valitsi Karttaako Oy:n tarjouksen. Suunnittelufirman asemaakaavaluonnoksessa Syntymäisen rannalla sijaitsevalle alueelle on tarkoitus rakentaa 25 loma-asuntoa, niitä palveleva päärakennus, venevalkaman huoltorakennus sekä kaksi rantasaunaa. Rakennusten yhteenlaskettu pinta-ala on kaavaluonnoksessa 2 930 neliömetriä.

Lemin kunnan rantayleiskaavassa osa seurakunnan omistamasta 16,8 hehtaarin alueesta on varattu matkailukäyttöön. Osa on merkitty maa- ja metsätalousvaltaiseksi alueeksi.

Leirikeskuksen huonokuntoiset rakennukset aiotaan purkaa. Leirikeskuksen päärakennus on ollut käyttökiellossa kosteus- ja homevaurioiden takia vuodesta 2002.

Seurakunta on myös päättänyt jo aikaisemmin myydä pois sille tarpeettomat maa-alueet. Kirkkovaltuuston puheenjohtaja Olavi Pikkarainen ei kuitenkaan vielä ota kantaa kysymykseen, onko seurakunta laittamassa leirikeskuksen aluetta myyntikuntoon.

-Ei meillä vielä ole päätöksiä asian suhteen. Mietinnässä alueen myynti on. En osaa sen enempää sanoa.

-Näillä näkymillä seurakunta ei itse ryhdy rakentamaan uutta leirikeskusta, seurakunnan talouspäällikkö Laura Tiihonen sanoo.

Seurakunta tuskin haluaa myöskään ottaa kiinteistöjalostajan roolia. Alue voidaan toki lohkoa myös tonteiksi, mutta rantaviivaa on vain 650 metriä.

-Alueelle ei voida sijoittaa kovin montaa omarantaista tonttia, diplomi-insinööri Jarmo Mäkelä Karttaakosta sanoo.

Kirjoittaja:
Matti Saarela