Fin FX Trading ei saanut toimilupaa

Sijoituspalvelut. Finanssivalvonta perusteli hylkäävä päätöstään Imatralla toimineen Fin FX Tradingin taustahenkilöiden epäluotettavuudella.

Anne Kotiharju

Finanssivalvonta on hylännyt Fin FX Tradingin toimilupahakemuksen. Finanssivalvonta ei pitänyt yhtiön johtoa sijoituspalvelualan vaatimuksiin nähden luotettavana.

Fin FX on Imatralle vuoden 2010 alussa perustettu valuutta- ja raaka-ainekaupan välittäjämeklari. Fin FX nimettiin vuonna 2013 Imatran vuoden yritykseksi. Imatrankoskella tuolloin toiminut yritys työllisti 31 ihmistä.

Nyt yhtiön nettisivut vievät Kyproksella toimistoaan pitävään Fin FX/Best Choice FBC -yhtiöön. Etelä-Saimaa tavoitti Fin FX Tradingin toimitusjohtajan ja pääomistajan Jani Hjerppen, mutta hän ei halunnut kommentoida asiaa.

Finanssivalvonta perustelee Fin FX:n hakemuksen hylkäämistä sillä, ettei se voi pitää Hjerppeä sekä yhtiön hallituksen jäsentä, yhdysvaltalaista Paul C. Townea, luotettavina ja hyvämaineisina. Perusteluissa todetaan, että henkilöt ovat ilmeisen sopimattomia omistamaan ja johtamaan sijoituspalveluyritystä.

Finanssivalvonta katsoi, ettei se voinut varmistua, että yhtiötä johdettaisiin terveiden ja huolellisten liiketapaperiaatteiden mukaisesti.

Lakimies Harri Hirvi Finanssivalvonnasta kertoo, että Fin FX:n toiminta vaatii nykyään toimiluvan. Nyt sovellettua lakia uudistettiin vuonna 2012. Finanssivalvonta otti vuonna 2013 kannan toimintaan, jolla tehdään nopeatempoista parivaluuttakauppaa.

-Sellaisen toiminnan harjoittajat joutuvat hakemaan toimiluvan, myös Fin FX:n kaltainen yhtiö, sanoo Hirvi.

Hirven mukaan toimiluvan edellytykset ovat samat kaikissa EU- ja ETA-maissa.

Yhtiöllä on mahdollisuus valittaa Finanssivalvonnan päätöksestä 31. joulukuuta asti. Helsingin hallinto-oikeuteen ei ainakaan vielä maanantaina ollut valitettu.

Hjerppe omistaa Finanssivalvonnan mukaan 54,8 prosenttia yhtiön osakkeista ja 86,11 prosenttia äänivallasta. Perusteluissa todetaan, että Helsingin hovioikeus on tuominnut Hjerppelle vuonna 2012 viiden kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen kahdesta törkeästä petoksesta ja tekijänoikeusrikoksesta sekä on määrätty maksamaan 149 000 euroa vahingonkorvauksia korkoineen.

Päätöksestä käy ilmi, että Towne tuli yhtiön hallituksen jäseneksi lokakuun lopussa. Towne ja hänen omistamansa yhtiö Back Bay Services LLC on Finanssivalvonnan mukaan laiminlyönyt Yhdysvalloissa rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämiseen liittyviä velvollisuuksia, kuten asiakkaan tuntemisen menettelytapoja. Towne ja hänen yhtiönsä määrättiin maksamaan vuosi sitten 25 000 dollarin sakot National Futures Associationille (NFA).

Fin FX:n liikevaihto oli viime vuonna noin kuusi miljoonaa euroa. Liikevoittoa kertyi vajaat 400 000 euroa. Hjerppe on sijoittunut useana vuonna kärkikymmenikköön maakunnan verotilastossa.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju