Imatran voimalaitokset jauhavat lisätiliä Fortumille

Vuoksen vesistössä riittää vettä muualla maassa vain välttävänä vesivuonna. Suuret juoksutusmäärät vaikuttavat jo nyt vuositasolla.

ESA VILENIUS

SUOMEN suurin vesivoimalaitos Imatralla on jo huhtikuusta lähtien tuottanut reilusti tavanomaista enemmän sähköä. Samoin Tainionkosken voimalalla riittänyt runsaasti vettä. Kun normaalisti näihin aikoihin kesäisin voimaloiden läpi on mennyt noin 650 kuutiometriä vettä sekunnissa, on vettä juoksutettu päivällä jo kuukausia yli 800 kuutiometriä, viime viikolla 830 kuutiometriä sekunnissa.

Voimalaitokseen mahtuva maksimimäärä on noin 900 kuutiometriä sekunnissa. Sen yläpuolella turpiinien hyötysuhde heikkenee ja huomattavan suuria vesimääriä joudutaan jo ajamaan ohijuoksutuksina patoluukuista. Näin tapahtui 1980-luvulla.

Saimaan poikkeusjuoksutus loppui viime viikolla. Nyt Saimaata juoksutetaan luonnollisen vesimäärän mukaan. Muutos ei voimalaitoksilla vielä ole kovin suuri. Fortum voi toimia vahvistettujen juoksutusmäärien mukaan viikon aikavälillä.

Noin viidenneksen lisäys juoksutusmäärissä tuottaa suoraan viidenneksen lisää tehoa.

Imatran voimaloita, kuten muitakin Fortumin vesivoimaloita, on valvottu vuodesta 2002 lähtien Oulujoen valvomosta. Yksi valvomotyöntekijä tarkkaillee kaikkiaan 18 voimalaa.

Käyttöpäällikkö Antti Taskilan mukaan muulla kuin Vuoksen vesistön alueella on ollut korkeintaan keskinkertainen vesivuosi. Pohjoisen joissa tilanne on ollut huonohko.

IMATRAN 1920-rakennettua voimalaa kunnostettiin 1980- ja -90-luvuilla. Tainionkosken voimalaan rakennettiin vaakatasossa toimiva bulb-generaattori, jonka avulla kaikki Saimaalta tuleva vesi saatiin kulkemaan myös Tainionkosken voimalan läpi.

Imatran seitsemästä yksiköstä on kunnostettu neljä. Fortumin Imatran edustaja Heikki Puuskan mukaan seuraavana kunnostusvuorossa olisi sodan jälkeen asennettu laitoksen modernein, seitsemäs yksikkö. Siinä on General Electricin generaattori ja Kaplan-turpiini.

Vesivoima on edullisinta sähkövoimaa. Vanhan kaavan mukaan vesivoiman tuotantokustannukset ovat alle kuudesosa senttiä, ydinvoiman noin kaksi kolmasosa senttiä ja lauhdevoiman vajaat kaksi senttiä kilowattitunnilta.

Vanhan vesivoimalaitokset tuotantokustannuksia on kuitenkin mahdotonta laskea. Hyvänä vesivuotena lisä tulee ilman eri panostuksia.

Kuvateksti

Imatran voimalan noin 170 megawatin teho on ylittynyt tänä kesänä selvästi.

ES-ARKISTO

Kirjoittaja:
Esa Vilenius