Vapaudenaukiolle tulee kulttuurirakennus – joskus

Maakunnan kulttuurikeskus olisi kyselykierroksen perusteella yksi vaihtoehto. Technopoliksen toimistorakennuksia varten laadittavassa kaavassa on paikka myös kirjaston laajennukselle.

ANNE KOTIHARJU

Lappeenrannan Vapaudenaukiolle kaavoitettavan kulttuurirakennuksen tontti antaa vapaan areenan ideointiin. Kaavoittajien kulttuuritahdosta huolimatta kellään ei ole käsitystä, mikä kulttuurirakennus ja millä aikataululla tuolle tontille tulisi.

Etelä-Saimaan pienen soittokierroksen perusteella tarpeita ja toiveita riittää. Tuoreessa muistissa on se, kuinka päättäjät kaatoivat musiikkimonitoimisalin Keskusta Galleriaan. Sitä ennen oli jo kaatunut kulttuuritilaidea poikineen.

– Tätä asiaa ei ole kyllä yhtään mietitty, mutta tuo tonttivaraus tarvitaan jo sen takia, kun se musiikkisaliasia meni miten sattuu. Tarve ei ole hävinnyt mihinkään. Vapaudenaukiolle voisi ajatella maakunnan kulttuurikeskusta, ideoi kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Kullervo Lehtonen (kok.).

Toimialajohtaja Heikki Timonen heittää jäitä hattuun.

– Tapahtuukohan sillä tontilla ensi vuosikymmenelläkään mitään? Ensin pitäisi saada vanhat paikat ja talous kuntoon. Mutta se varaus joka tapauksessa tarvitaan.

Timonenkin puhuu kulttuurikeskuksesta.

– Siinä olisi erilaisia harrastajatiloja, monitoimitilaa ja ehkä se salikin. Kulttuuripalvelut ovat nyt hajallaan ympäri kaupunkia.

LAPPEENRANNASTA lähtöä tekevä teatterinjohtaja Antti Majanlahti visioi eri kulttuuritoimijoita yhdistävää ryvästä. Vapaudenaukion vieressä sijaitseva teatteri saa täysremonttinsa lähivuosina.

– Taiteen perusopetuksen tarpeet pitäisi ottaa huomioon, siellä on puutteita. Ja onko täällä akustisesti hyvin soivaa ja toimivaa salia? Entä sellaista paikkaa, johon suuren naapurin iso balettiesitys mahtuisi, ettei tarvitsisi aina Imatralle mennä?

– Mitä enemmän kulttuuritoimijat pystyvät tekemään yhteistyötä, sitä parempi. Kulttuuri näkyisi tässä kaupungissa. Mutta se kulttuurirakennus on mietittävä tarkkaan, ettei tehdä turhaa rakennusta.

MAAKUNTAKIRJASTON johtaja Eija Karjalainen katsoo tonttia kirjaston näkökulmasta.

– Kulttuurirakennukseen voisi tulla yleisötilaa, joka sopisi kirjaston yleisötilaisuuksiin ja tapahtumiin. Harrastustilaa ja muutakin saisi olla. Ilmiselvästi joku kulttuurikeskus tai vastaava olisi tarpeen. Tällä hetkellä kaikki on aika hajallaan.

Kirjaston laajennusta varten varatulle tontille voisi tehdä vaikka lasten ja nuorten kirjaston.

– Tuo ajatus perustuu vain niin sanottuihin löysiin puheisiin. Mitään suunnitelmia lähivuosiksi ei ole. Ja lehtilukusali on jo nyt aivan liian pieni eikä atk-palveluille ja sähköiselle asioinnille löydy aina tilaa.

KULTTUURISIHTEERI Jorma Kallio muistuttaa lukuisista kaatuneista kulttuuritilahankkeista.

– Kaljatehdas meni pieleen, Chymoksen tilat täyttyivät muusta, Puukeskustakin selvitettiin ja linja-autoaseman monttuun kaavailtu kulttuuritila meni nurin. Linnoituksen Urheilutalossa tennispapat veivät voiton.

Kallio sijoittaisikin Vapaudenaukiolle ”kaupungin pitkään ja kipeästi kaipaaman monitoimisen kulttuuritilan”.

– Kulttuurikeskus löytyy useimmista pienemmistäkin kaupungeista ja Lappeenranta on sentään maakunnan pääkaupunki.

Kallion mielestä taiteen perusopetus ja Taidekoulu Estradi voisivat saada keskustaan tukikohdan.

– Se olisi kaiken kansan aktiviteettipaikka, jossa olisi monipuoliset harrastusmahdollisuudet, kulttuuritoimintaa ja palveluita.

Kallio korostaa, että kulttuuri on yksi osatekijä Lappeenrannan kehittämisessä.

– Kun vastaavan kokoiset kaupungit satsaavat yleensä noin 200 euroa asukasta kohti kulttuuriin, on Lappeenrannan luku runsaat 120. Meidän kulttuuribudjetti on seitsemän miljoonaa euroa, mutta jotta olisimme tämän kokoisten kaupunkien tasolla, sen pitäisi olla 12-13 miljoonaa.

Taidekoulu Estradin johtajan sijainen Niina Tammi sovittelisi Vapaudenaukiolle ehkä salia.

– Jos äkkiseltään pitää jotain sanoa, niin Lappeenrannasta puuttuu 400-500 hengen sali, joka olisi Lappeenranta-salia joustavampi ja monikäyttöisempi.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju